4 tipp, hogy motivált maradj az edzésben

Nagy Niki
Írta: ,

Még a legprofibb sportolókkal is megesik, hogy lankad a motivációjuk – ha mondjuk az úszás életük sportja, és imádják csinálni, akkor is becsúsznak olyan időszakok, amikor a hátuk közepére sem kívánják az uszodát. Ha a legelszántabbak is küzdenek ilyen problémákkal, mit tehetünk mi, földi halandók, hogy legyen erőnk minden reggel felkelni és izzadni, vagy munka után még bevánszorogni az edzőterembe?

A tudás megvan, az akarat hiányzik Kép forrása: shopstyle.com

A legtöbben tisztában vagyunk vele, mit kéne tenni azért a hőn áhított bikinialakért: nem túl bonyolult a dolog, csak tisztán kell enni, és rendszeresen mozogni.

A probléma ott kezdődik, hogy nagyon nehéz rávenni magunkat mindkettőre – vagyis belekezdeni még úgy ­ahogy megy, de hosszú távon folytatni, na az az igazi kihívás. Egy idő után szinte törvényszerűen csökken a motiváció, megakad a fogyás, túlságosan csábítanak a sütik a kirakatban, és amúgy is, túl hideg és túl sötét van ahhoz, hogy kivánszorogjunk futni.

Mit lehet ez ellen tenni? A probléma valószínűleg az egészséges életmódhoz való hozzáállásunkkal van: csak arra gondolunk, hogy szép kockás hasat akarunk, de azt elfelejtjük, mennyi mindent nyerünk még azzal, ha vigyázunk a testünkre.

A minden mindegy elve

Tegyük fel, hogy már hetek óta keményen döngölöd a futópadot, és egy kocka csoki sem csúszott le a torkodon a saláta, a teljes kiőrlésű kenyér és a fehérjés tojásrántotta után. Rettentő büszke vagy magadra, látszik is, hogy keményen küzdesz az álomalakért  de aztán lebetegedsz.

Nem tudsz mozogni, nincs erőd egészségeset főzni, csak épp arra, hogy a telefonodba bepötyögd az ételfutár számát.

Mivel ezek után, mivel már úgyis belerondítottál a diétádba, riadóztatod a barátodat/barátnődet, hogy sürgősen hozzon egy egész tábla csokit, mert te beteg vagy, meg amúgy is, már elrontottad a diétádat. De itt a lényeg: elrontani nem lehet valamit, amivel hosszú távra tervezel. A "most már úgyis mindegy" elv olyan, mintha a kilyukadt kerekű autód összes többi kerekét is kiszúrod, mert most már teljesen mindegy, ha az egyik lyukas, legyen a többi is.