4 híres diéta, ami a tudósok szerint is működhet

Nagy Niki
Írta: ,
4 híres diéta, ami a tudósok szerint is működhet

Kép forrása: bit245/depositphotos.com

Általánosságban az a szabály, hogy a felkapott, túlértékelt diétákat nem érdemes követni, ami ugyanis nagyon nagy divat lesz, az általában jó nagy baromság. Akadnak azonban kivételek, mint például az alábbi néhány, amelyekről még a tudomány is azt mondja, hogy megszívlelendő, amit ajánlanak. Ha valamiért diétába kezdenél 2020-ban, akkor az alábbiakat válaszd!

Nem csoda, hogy ez a diéta működik, hiszen technikailag nem is diéta, hanem egy jó ajánlásokkal érkező étrend, amit a mediterrán országokban élők már évszázadok óta alkalmaznak sikeresen.

Persze eleinte nem szándékosan tették, de az idő őket igazolta: az egészséges zsírokban és zöldségekben gazdag, teljes kiőrlésű gabonaféléket és sok vizet tartalmazó étrend tényleg a hosszú élet, a szépség és az egészség záloga.

Ha ezt követnéd, igyekezz minden nap valami egészséges zsírt enni, részesítsd előnyben a halakat, az olívát, a tengeri herkentyűket és a zöldségeket, akár egy-két naponta egy kis vörös bort is.

Arra viszont figyelj, hogy vörös húst csak hetente maximum egyszer-kétszer egyél.

A DASH a Dietary Approches to Stop Hypertension rövidítése, ami annyit tesz, hogy diéta a magas vérnyomás megelőzésére. Ha elsősorban nem feltétlenül a fogyás, hanem az egészség a célod, akkor ez a diéta való neked, hiszen a szív egészségét és a koleszterinszint csökkenését helyezi előtérbe.

Az étrend annyira hatásosnak bizonyult, hogy még azoknak is ajánlják, akiknek semmilyen szívproblémájuk nincs, bár alapvetően nem erre találták ki.

Alapja a zsírszegény táplálkozás, miközben sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk – a koleszterinszint éppen ezért nem szökik az egekbe. A DASH fontos része még az, hogy nem szabad túl sok sót enni, ennek hatására ugyanis a folyadék felhalmozódik a szervezetben, ami extra nyomással nehezedik a szívre.

 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?