3 emésztéssegítő gyakorlat, hogy elkerüljenek a karácsonyi pluszkilók

Zabolai Margit
Írta: ,

Nincs az előírva, hogy karácsonykor degeszre kell zabálnunk magunkat, hiszen nem erről szól ez az ünnep, de tény, hogy a családi, baráti körben elköltött különleges fogásokból sokszor több is lecsúszik, mint amennyi kellene. 

Ha kicsit elszaladt veled a ló, figyelj oda arra, hogy legalább az anyagcseréd ne lustuljon el, és ne maradjon nyoma a plusz kalóriáknak. Az alábbi gyakorlatok segíteni fognak.

Ütemterv

Emlékszel még az iskolai négy ütemű gyakorlatokra? Ez a gyakorlat is nagyon hasonló: állj zárt lábakkal, hajolj előre, lógasd le a kezedet, de a tenyered ne érje a földet. Ebből a tartásból „ess” előre olyan tartásba, mint amilyenből egy fekvőtámaszt is indítanál, majd egy szökkenéssel húzd magad alá a lábaidat.

Végül állj fel a guggolásból, vegyél egy nagy levegőt, fújd ki, és ismételd meg a gyakorlatot még 10-szer. Ez a mozdulatsor nem csak a hasad izmait, és így a belső szerveidet mozgatja át, de a pulzusszámodat is megemeli, így megindul a zsírok és cukrok lebontása.

Keresztbeugrató

Állj egyenesen, zárt lábakkal, majd szökkenj egyet, és érkezz enyhén hajlított térdekkel úgy, hogy a jobb lábad kicsit srégen előtted, a bal pedig mögötted legyen. Ha egy képzeletbeli óra közepén állnál, előtted a 12-es számmal, akkor a jobb lábad 2 óránál, a bal pedig 8-nál lenne.

Ezután szökkenj még egyet, és most a bal lábad 10 óránál, a jobb pedig 4-nél legyen. Fél percen keresztül ismételd a mozdulatsort, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudod, majd tarts egy perc szünetet, és ismételd meg még 3-szor a kört. Ügyelj arra, hogy a térded mindig a bokáddal egy vonalban maradjon.

Medve mászás

Ereszkedj le olyan tartásba, amiből a fekvőtámaszt is indítanád, a medencéd legyen egy vonalban a vállaiddal. Ez után hajlítsd be a térdeidet, és hozd őket a csípőd alá, a sarkaidat magasan tartva. Ügyelj arra, hogy a térdeid ne érjék a talajt. Ez után ugorj vissza az eredeti tartásba, majd ismételd meg a gyakorlatot.

A térdeid előre-hátra hozásával lényegében a fekvőtámaszhoz hasonló gyakorlatot végzel, csak sokkal jobban átmozgatod az emésztésért is felelős szerveidet. Ismételd a gyakorlatot amilyen gyorsan csak tudod, fél percen keresztül, majd tarts fél perc szünetet, és végezz el még 3 kört.

Ha végeztél, igyál!

Ha végeztél a napi gyakorlatokkal, még egy fontos dolgot kell megtenned az anyagcseréd lendületben tartásáért: igyál elegendő folyadékot!

A legjobb a rostos zöldséglé, esetleg az ásványvíz, vagy az anyagcserét egyébként is fokozó zöld tea.

Megfelelő folyadékpótlás nélkül a tested nem lesz képes kimosni a felhalmozódott mérgeket, ezért ügyelj arra, hogy eleget igyál, és ne csak cukros üdítőkkel csillapítsd a szomjadat.

Egy-két falat rostgazdag élelmiszer is csodát tesz, néhány szem aszalt szilvát például nem is olyan nehéz beiktatni az ünnepi étrendbe.