A tarot kártyás jóslás szabályai - Nem jelent rosszat, ha kihúzod a Halált!

Szőke Angéla
Írta: ,
A tarot kártyás jóslás szabályai - Nem jelent rosszat, ha kihúzod a Halált!

Kép forrása: Jen Theodore/unsplash.com

A Tarot a mai napig az egyik legnépszerűbb jóslási praktika, habár sokan félreértelmezik és rosszul olvassák allegórikus próféciáit. Ennek az ősi kártyának az esztétikája is megihleti az embereket, amire mi sem ékesebb példa mint az, hogy emoji-tarot is létezik.

A Tarot megszületése

De mi is valójában a Tarot és hogyan keletkezett? Ugyan ezt a kártyafajtát már az 1400-as években is használták, de csak játékra. A jövendőmondó aspektust a francia okkultista, Jean-Baptiste Alliette fejlesztette ki, aki a kártyák ábrái, az asztrológia, az egyiptomi mitológia, sőt, egyesek szerint a Kabbala elemeit összekapcsolta. A következő században más, miszticizmussal foglalkozó filozófusok terjesztették tovább a Tarot szerepét, majd 1890-ben az Arany Hajnal Rend tagjai foglalták össze először könyvben a kártya szimbolikus erejét.

A leghíresebb okkultista, Aleister Crowley is írt a Tarotról 1943-ban: ő a Thot-paklit az írás-olvasás és a bölcsesség egyiptomi istenéről nevezte el és a kártya jövendőmondó képességét az asztrológiai szimbólumok kozmikus erejének tulajdonította.

A kártyák jelentése

Az elmúlt ötven évben rengeteg, szebbnél szebb ábrákkal teli pakli került forgalomba. A hagyomány úgy tartja, hogy az első Tarot kártyánkat ajándékba kell kapnunk, de ma már teljesen elfogadott, hogy magunkat lepjük meg egy szép paklival. Mint minden mágiával foglalkozó gyakorlat – mint a bűbáj, az asztrológia, az átkok és varázsigék – a Tarot alapja is a Hermetikus Axióma, miszerint „Ahogy fent, úgy lent.” Ez azt jelenti, hogy a makrokozmosz, tehát ez egész univerzum tükröződik a mikrokozmoszban, azaz az egyének életében.

A Tarot pakliban benne van az egész élet, egyes kártyalapok pedig egy-egy személyt, helyet vagy eseményt jelképeznek.

Ezek a szimbólumok jelennek meg a Tarot 78 kártyalapjában, melyből 22 a Nagy Arkánum, 56 pedig a Kis Arkánum lapja. 

PHOTOLOGY1971/depositphotos.com

A Nagy Arkánum nagyobb, fontosabb titkokat és eseményeket ábrázol. Olyan monumentális behatásokat, melyek alapjaiban változtatják meg életünket. Ezek a dinamikus lapok akkor jönnek elő, mikor nagyobb változások és fontos momentumok történnek velünk. Nagy Arkánum kártya például az Akasztott Ember, ami betegséget vagy leküzdendő akadályt jelent. A Bolond a bennünk élő gyerekre utal, de könnyelműséget is sugallhat. A Halál azt jelenti, hogy valami véget ért, ez lehet szomorú, de felszabadító is, hiszen benne van az újrakezdés és az újjászületés lehetősége. 

A Nagy Arkánum minden lapja az élet karmikus és spirituális tanulságait jelképezi, utunkat a mélyebb jelentés és megértés különböző fázisaiba. Ezek a fontos leckék és történések mély, lelki szinten vannak ránk hatással. 

A Kis Arkánum az élet részletesebb, mindennapi dolgaira mutat rá, a közvetlen feladatokra. Lapjai négy csoportra oszlanak – minden csoportban 14 kártyával -, melyek szimbólumai a következők:
Kelyhek (Víz elem, érzelmeket, szerelmet jelenti), Botok (Tűz elem, munka, alkotás, szenvedély, inspiráció), Érmék (Föld elem, pénz és egyéb javak) és Kardok (Levegő elem, nehézségek, harcok).

natalie_magic/depositphotos.com

A Kis Arkánum 56 lapja a közeli jövő és a hétköznapok felszínesebb történéseit mutatja meg. Az élet gyakorlati részéről mesélnek, olyan eseményekről, melyekre van ráhatásunk és csak időszakos, vagy nem túl nagy jelentőségű változásokat hoznak az életünkbe. 

A Nagy és a Kis Arkánum szimbólumai, számai és képei együtt megmutatják a válaszokat, amiket keresünk: minden lap egy személyt, egy körülményt és egy potenciális kimenetelt mutat. A Tarotban nincsenek rejtett talányok, a lapok jelentését mindenki a saját narratívája szerint értelmezheti. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!