Szinkronicitás: véletlen egybeesésnek tűnik, de egyáltalán nem az - ha ezeket tapasztalod, a te életedben is jelen van

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A szinkronicitással több híres tudós, biológus is foglalkozott már, tehát messze nem csak egy spirituális, megfoghatatlan dologról beszélünk. Bár a köznyelvben pusztán „véletlen egybeesésnek” tartjuk a szinkronicitást, annál sokkal többnek tűnik. Honnan tudhatod, hogy a te életedben is jelen van?

Mi számít egyáltalán szinkronicitásnak? Kép forrása: racorn/Depositphotos

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, arról van szó, hogy látszólag véletlen dolgok ismétlődnek az életben, vagy úgy tűnik, bevonzod azt, amire éppen gondoltál.

Lássunk néhány példát! Ismétlődés lehet az, ha állandóan kísér pl. egy szám. Mindig 11:11-kor nézel az órádra, 1 órát és 11 percet vagy a fodrászodnál, és 111 a sorszáma a színházjegyednek. Nevezhetjük vonzásnak, vagy szinkroncitásnak, de ide tartozik az is, ha pont bekövetkezik, amire gondoltál. Kinézel az ablakon, és éppen akkor gurul be a feljáróra a szerelmed. Elkezdesz tárcsázni, mikor éppen az hív, akit te is keresni szerettél volna. Meg akarsz venni egy könyvet, erre a következő e-mail pont arról értesít, hogy most akciós áron beszerezheted…

Véletlen lenne ez a sok egybeesés? A szinkroncitás szerint egyáltalán nem az.

 „Milyen kicsi a világ!” Kép forrása: unsplash

Ezt a mottót akár a szinkronicitás jelmondatának is hívhatnánk. Általában akkor használjuk, amikor úgy érezzük, ijesztően komoly véletlenben van részünk, vagy annyira összejátszanak a háttérben az események, hogy azt gondoljuk, ez már egyszerűen nem is lehet véletlen.

Biztos neked is vannak ilyen történeteid! Mikor látszólag két ismeretlen ember részt vesz egy tanfolyamon, egymás mellé ülnek, feladatot kapnak, hogy beszélgessenek. Ekkor derül ki, hogy másod-unokatestvérek, és ezután tartani fogják a kapcsolatot.

Vagy egy férfi és egy nő éveken keresztül ugyanoda jár szórakozni, de nem figyelnek fel egymásra egészen addig, míg valahol máshol össze nem futnak, és beszélgetésbe nem elegyednek – persze kiderül, hogy milyen régóta kerülgetik egymást. Ezután pedig viccelődve mesélik az esküvőjükön ismerkedésük történetét…