Szinkronicitás: véletlen egybeesésnek tűnik, de egyáltalán nem az - ha ezeket tapasztalod, a te életedben is jelen van

Írta: ,

A szinkronicitással több híres tudós, biológus is foglalkozott már, tehát messze nem csak egy spirituális, megfoghatatlan dologról beszélünk. Bár a köznyelvben pusztán „véletlen egybeesésnek” tartjuk a szinkronicitást, annál sokkal többnek tűnik. Honnan tudhatod, hogy a te életedben is jelen van?

Mi számít egyáltalán szinkronicitásnak? Kép forrása: racorn/Depositphotos

1/5 Mi számít egyáltalán szinkronicitásnak?

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, arról van szó, hogy látszólag véletlen dolgok ismétlődnek az életben, vagy úgy tűnik, bevonzod azt, amire éppen gondoltál.

Lássunk néhány példát! Ismétlődés lehet az, ha állandóan kísér pl. egy szám. Mindig 11:11-kor nézel az órádra, 1 órát és 11 percet vagy a fodrászodnál, és 111 a sorszáma a színházjegyednek. Nevezhetjük vonzásnak, vagy szinkroncitásnak, de ide tartozik az is, ha pont bekövetkezik, amire gondoltál. Kinézel az ablakon, és éppen akkor gurul be a feljáróra a szerelmed. Elkezdesz tárcsázni, mikor éppen az hív, akit te is keresni szerettél volna. Meg akarsz venni egy könyvet, erre a következő e-mail pont arról értesít, hogy most akciós áron beszerezheted…

Véletlen lenne ez a sok egybeesés? A szinkroncitás szerint egyáltalán nem az.

 „Milyen kicsi a világ!” Kép forrása: unsplash

2/5 „Milyen kicsi a világ!”

Ezt a mottót akár a szinkronicitás jelmondatának is hívhatnánk. Általában akkor használjuk, amikor úgy érezzük, ijesztően komoly véletlenben van részünk, vagy annyira összejátszanak a háttérben az események, hogy azt gondoljuk, ez már egyszerűen nem is lehet véletlen.

Biztos neked is vannak ilyen történeteid! Mikor látszólag két ismeretlen ember részt vesz egy tanfolyamon, egymás mellé ülnek, feladatot kapnak, hogy beszélgessenek. Ekkor derül ki, hogy másod-unokatestvérek, és ezután tartani fogják a kapcsolatot.

Vagy egy férfi és egy nő éveken keresztül ugyanoda jár szórakozni, de nem figyelnek fel egymásra egészen addig, míg valahol máshol össze nem futnak, és beszélgetésbe nem elegyednek – persze kiderül, hogy milyen régóta kerülgetik egymást. Ezután pedig viccelődve mesélik az esküvőjükön ismerkedésük történetét…

3/5 Mikor veheted észre?

A kutatók szerint akkor jelentkezik a szinkronicitás, amikor jó úton vagy, azon az ösvényen haladsz, amit kijelöltél magadnak. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az energiák sokkal könnyebben és célirányosabban áramlanak, tehát te is gyorsabban és kisebb erőfeszítéssel jutsz el a céljaidig, könnyebben valósítod meg a terveidet.

A szinkroncitás tehát egy pozitív dolog, ami egyrészről megerősítés, másrészről pedig valódi és kézzelfogható segítség. Amikor azt érzed, minden sikerül, minden jól alakul, és állandóan szerencséd van, akkor egész pontosan a szinkroncitásról van szó.

Akkor is, ha csak olyan apróságokról beszélünk, mint hogy elsőre megtalálod azt a ruhát, amit fel fogsz venni egy fontos alkalomra, vagy a zsúfolt parkolóban pont előtted szabadul fel egy hely.

Valahogyan üzen neked Kép forrása: Kzenon/Depositphotos

4/5 Valahogyan üzen neked

A szinkronicitásban az a csodálatos, hogy ha figyelsz rá, üzen neked. Persze ehhez az kell, hogy észrevedd a jeleket, és értelmezd is őket.

Ilyen a művészet is, hiszen igazán könnyű általa megérinteni az emberek lelkét és felhívni a figyelmüket valamire.

Lehet, hogy belemászott a füledbe egy dal, amit nem tudsz kiverni a fejedből. Igazán nem is figyelsz a szövegére, csak a dallama tetszik. Aztán egyszer megszólal egy olyan pillanatban, amikor minden érzéked kiélesedik, hiszen ismét összefutsz azzal a kollégáddal, aki tetszik, de nem tudod, ő is így érez-e.

A zene hatására összenéztek mosolyogva, és mindkettőtöknek leesik, hogy nem véletlen a szerelmes aláfestés... Ki tudja, talán ő is ezt a dalt dúdolgatja már napok óta?

5/5 Van tudományos magyarázat?

Sajnos nincs. Leginkább csak annyit szoktak tanulságként levonni a kutatók, hogy a hasonló hasonlót vonz, vagy, hogy mindenütt felfedezhetünk párhuzamokat és véletleneket, ha eléggé keressük őket. Némi magyarázat rejlik abban is, hogy az életünkben éppúgy felfedezhetjük a körforgásokat, mint a természetben, így aztán óhatatlan, hogy a szinkronicitást időnként mindenki megtalálja az életében.

Ami biztos: ha legközelebb te is tapasztalod bármilyen formában, érdemes megállnod egy pár pillanatra, és elgondolkozni. Vajon ki küld számodra segítséget? Miért van részed ebben a szerencsés véletlenben? Van-e bármi, amire ez felhívja a figyelmedet? Ha csak megmosolyogtat, az is bőven elég, de ha esetleg rávilágít valamire, az hatalmas segítség és visszajelzés számodra.