Pénzbevonzó januári szokások: nálad melyik működik?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Pénzbevonzó januári szokások: nálad melyik működik?

A szilvesztert, újévet még manapság is számtalan hagyomány, szokás övezi, amikből már egyre kevesebbet tartunk lényegesnek. Ugyanakkor akár babonából, akár egyszerű megszokásból, de sokan követnek pénzhozó újévi tradíciókat.

Népszerűek a hüvelyesek, szemes termések

Az egyik legnépszerűbb, gyakorlatilag mindenki által ismert és sok család által gyakorolt szokás újévkor lencsét fogyasztani.

A hagyomány szerint, aki ezen a napon fogyaszt ebből a termésből, az egy évre előre biztosítja, hogy ne ürüljön ki a pénztárcája. Egyesek szerint a lencsét le lehet cserélni babra, de lényegében bármilyen szemes termés, hüvelyes megfelel a célra.

Az apró, szemes szárazételek a kezdetektől a sok-sok kisebb pénzérmét jelképezték, ennek köszönhető a monda eredete.

Érdemes ezekből az alapanyagokból levest, salátát, vagy éppen főzeléket készíteni, így nem csupán aránylag kalóriaszegény, hanem fehérjedús, mégis húsmentes és finom fogást tehetünk szeretteink elé az asztalra.

Óvatosan a hússal

A hiedelmek szerint nem éppen a legszerencsésebb húst fogyasztani újév napján, legalábbis csirkét egész biztosan nem. Úgy tartja a fáma, hogy aki az évet csirkehússal kezdi, az tarthat attól, hogy az állat elkaparja a szerencséjét, így aztán bottal ütheti a pénz nyomát. Ugyanez a helyzet a halakkal is, amikkel sajnos elúszhat a szerencsénk.

Ezzel szemben örülhetünk a malachúsnak, amiből ha nem lenne még elegünk az ünnepek végén, akkor most pótolhatjuk a hiányt. Az újévkor fogyasztott malac végre nem viszi, hanem hozza a szerencsét, a hiedelem szerint egyenes kitúrja, ezért van az, hogy sok szilveszteri lakoma szerves részét képezi a malacsült és a lencsesaláta

Annak ellenére, hogy a hal nem éppen a legmegfelelőbb választás az újév során, más a helyzet a pikkelyével, ami, ha megmaradt a karácsonyi asztalról, külön szerencsét jelent.

Mivel a pikkelyek nagyszerűen megtestesítik a pénzformát, egyértelműen gazdagságot jelképeznek. Ha biztosra akarsz menni, tegyél néhány pikkelyt a pénztárcádba, a hiedelem szerint így garantált a gazdagság.

Az asztalra az említett szemes terméseken és a frissen sütött malacon túl érdemes mákos süteményt, diót, mogyorót és mandulát tenni, hiszen ezek a pénzhozó mivoltukon túl a szerelmet is megelőlegezhetik számodra.

Minden morzsa értékes lehet

A babonák nem csupán egyszerű hiedelmeket öleltek fel, egyúttal spórolásra, a jelenlegi javak megbecsülésére is tanítanak.

Úgy tartja a szokás, hogy ha karácsonykor, illetve újévkor az asztalon levő morzsákat a földre söpröd, akkor sajnos búcsút mondhatsz a jó szerencsének és a pénznek. Míg ha ezeket a morzsákat a háziállatoknak adod, akkor azok termékenyek lesznek, így tovább növelik a család gazdagságát. 

Apropó, morzsák, íme, egy jó hír azoknak, akik nem szeretnek takarítani: az ünnepek során eszedbe se jusson rendet rakni, főleg ne söpörni, hiszen azzal száműzöd, kisepred a szerencsédet a házból. Legfeljebb az asztal alá kotorhatod a morzsákat és a port, úgy még van esély a gazdagságra.

Galéria / 6 tipp 10 ezer forint alatt, ha unod a konyhádat
6 tipp 10 ezer forint alatt, ha unod a konyhádat Megnézem
a galériát!

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv