Misztikus óvó talizmánok

Scheftsik Tamás
Írta: ,
Misztikus óvó talizmánok
Hiába élünk a felvilágosult 21. században, és nem hiszünk már a varázslatokban, mégis lépten-nyomon amulettekkel, varázsos tulajdonságú tárgyakkal és motívumokkal vesszük körül magunkat. Hogy könnyebben elboldoguljunk a mágikus tárgyak rengetegében, a leggyakrabban előfordulókról fellebbentjük a fátylat és megmutatjuk, mire valóak.
Jin és Jang

A szimbólum senki számára nem ismeretlen. A tényleges jelentésével azonban már annál kevesebben vannak tisztában. A taoista filozófia egyik legfontosabb jele tulajdonképpen az egyensúlyt hivatott leírni. Azokat az erőket mutatja be, amelyek felépítik a világmindenséget és egymással szemben állnak.
Sokan tévesen a férfi és a nő szimbólumaként azonosítják, de ennél jóval többet jelent. A nappal és az éjszaka, a férfias és a nőies, a lágy és a szilárd- vagyis olyan fogalmak összessége, melyek egymással ellentétesek, de a másik nélkül egyszerűen nincs értelmük, elveszítik létüket.

Ankh

Nagyon ősi szimbólum, mind az egyiptomi, mind a kopt keresztény kultúrkör előszeretettel használta. A hurokban végződő kereszt az élet kulcsa, a hatalom, bölcsesség és a halhatatlanság szimbóluma.

A kereszt alapvetően az emberfeletti hatalom és erő jelképe, a kör a meg nem szűnő élet szimbóluma.
Ezen kívül jelentette még a hajót is, mely a lelkeket szállította az alvilágba Egyiptomban, illetve feltűnik a kultúrához tartozó minden főbb istenség és megistenült fáraó kezében is. Az ankh hurka ezenkívül a felkelő nap szimbóluma is, a keresztező vonal a horizont, a függőleges pedig a fénybe vezető út.
Általános védelmi funkciója van, elűzi a gonoszt és a betegségeket, valamint hosszú és boldog életet biztosít viselőjének.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz