Mandala, amivel mindent el tudsz mondani – Vajon te képes vagy elkészíteni?

Marity Mira
Írta: ,
Mandala, amivel mindent el tudsz mondani – Vajon te képes vagy elkészíteni?

Kép forrása: dali_vl/depositphotos.com

A mandala szanszkrit nyelven annyit tesz, hogy „kör”, ám ennél jóval több mögöttes tartalma van. Befejezettséget, komplexitást és teljességet sugall – magának a mandalakészítés folyamatának is ilyesmi a célja. Amikor létrehozol egy mandalát, akkor egy ablakot nyitsz meg a benső egyéniséged felfedezéséhez.

A mandala önmagunk tükörképe

A mandala elkészítése, vagyis létrehozásának folyamata a meditáció egy formája. Egy olyan stressz-csillapító módszer, ami gyors, egyszerű, és felhasználható a további spirituális gyakorlatok során a szellemi fókuszálásra és lelki összpontosításra.

Minden mandala a világegyetem szimbóluma, és a megalkotása a saját viszonyunkat mutatja be önmagunkkal és az univerzummal párhuzamosan.

Betekintést, gyógyulást és önkifejezést is nyújt a körkörös kialakítás, amely az alkotó személy teljességét is tükrözi. Ha megnézed a természetet, ott minden a mandalák cirkuláris és komplex formájáról tanúskodik. A virágok a szirmaikkal, a fák a gyűrűikkel, a tóba dobott kavicsok kifelé futó körkörös hullámai, vagy épp a csigák is ezt az önmagából kiinduló és oda visszatérő teljességet mutatják.

Mandala, amivel mindent el tudsz mondani – Vajon te képes vagy elkészíteni?

A mandala igényli a befejezést

Ha van egy kiindulópont, amely lehetővé teszi a körforma megjelenítését, az lényegében a mandala kezdete és vége, alfája és ómegája lehet. A kör szimbolikája és az alkotás befejezésére való törekvés a lelki béke és egyensúly megteremtésének feltétele. Ha elkezded készíteni a saját mandaládat, az úgyis motivációt ad majd annak befejezésére. 

A mandalák lehetővé teszik az alkotó számára az önkifejezést, és a valódi egó elfogadását, mind szimbolikus, mind terápiás értelemben.

A művészetterápiák elsősorban nem a végeredményről, hanem az alkotás és megvalósítás folyamatáról szólnak. Erre a kerek és szimmetrikus képek ábrázolása rásegít, és gyógyulási szempontból is nagyon hasznos.

Jung is hitt a hatásában

Carl Gustav Jung pszichológus a mandalát úgy írta le, mint a „tudattalan én” ábrázolását. Éveken keresztül mandala festményeket és vázlatokat készített, amelyekről úgy érezte, hogy belső énjének kivetülését mutatják. Az albumot, amely ezeknek a pszichés projekcióknak a gyűjteménye, egyszerűen „vörös könyvnek” nevezte. A kötet Jung fantáziáit tartalmazza, képi és kalligrafikus formába öltve, tökéletes alapanyagot adva a világhírű pszichiáternek az önelemzésre és megértésre.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!