Mágikus, szerencsehozó ékszereink: az amulettek

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A nyugati világban az ékszerek a vagyont és a szépséget teszik közszemlére. Jóformán csak a nyakban viselt keresztet és a karikagyűrűt tekintjük szimbólumnak, pedig a kövek fajtája és színe, az ékszer anyaga és motívumai is lehetnek szimbólumok, amelyek jelentése üzeneteket hordoz az életünkről. Szerte a világon amulettként is viselik az ékszereket évezredek óta. 

Esküvő

A menyasszonyok a világon sokfelé roskadoznak a sok ezüst, borostyántürkiz és érme alatt, míg az amulett szerepű ékszerek inkább mindennapos viseletre valók.

A tibeti asszonyok öltözékét elborítja a türkiz, nyakukban türkizberakásos dobozokat hordanak, amelyekben varázsigéket, amuletteket és imákat tartanak. A türkiz az ég és a levegő köve.

A férfiak hasonlóképpen dobozkákat viselnek, ezek ezüstből vagy sárgarézből készülnek. Ilyen kis amulett-tartó dobozkát szinte minden tibeti visel, legyen bármilyen szegény, akár hontalan is, amulettel rendelkezik. 

Valamikor az indiai nők vagyonát a hozományként kapott ékszerek jelentették. Ékszereik óvták őket a gonosz szellemektől.

A bolygók és más égitestek erejét a drágakövek hordozzák: a rubin a Nap erejét, a gyémánt a Vénuszét, a korall a Marsét. Az igazgyöngyök a Holdat, a nőiséget jelképezik.

Az ékszerek varázsereje

Az ártó tekintet elakad mindenben, ami fényes és csillog, ezért a szemmel verés ereje nem lehet úrrá azon, aki ékszert visel. Az ékszer anyaga szintén erőt rejt magában.

A tibetiek varázserőt tulajdonítanak az achátnak, a kínaiak a jádénak, a berberek a borostyánnak.

Varázserő árad az ékszer díszítéséből és a benne foglalt tárgyból is. Észak-Afrikában és Közép-Ázsiában az ékszert általában az ezüstszelence jelenti.

Ennek formája lehet téglalap, négyzet, henger, amelyet drótmunkával, kipontozással díszítenek.