Lenyűgöző és híres ékkövek

Scheftsik Tamás
Írta: ,
Lenyűgöző és híres ékkövek
A kiváltságosok világában fel-feltűnnek olyan ritka szépségű és értékű ékkövek, melyek később méltán tesznek szert világhírre.

A felsorolásunk első tagja egy kivételes ékkő, mivel kiérdemelte a világ legnagyobb és leghíresebb zafírja címet. Nagyjából 300 évvel ezelőtt akadtak rá Sri Lankán, amely ország egyébként is bővelkedik a zafírokban, amiket a folyómedrekből nyernek ki.
Az India Csillaga ékkő több, mint 563 karátos, és a New York-i Természettörténeti Múzeum gyűjteményének egyik legnevezetesebb darabja.

Cullinan

A hihetetlen méretekkel rendelkező gyémántot Thomas Cullinan bányájában találták. Frederick Wells, amikor rálelt a köre, először üvegnek vélte a darabot, mivel hihetetlenül tiszta volt.

A fél kilót nyomó drágakő 18 méter mélyről került elő, és egy olyan törésvonal határolta az egyik oldalát, melyből arra következtettek, hogy egy nagyobb darabról válhatott le.
A feltételezett darabot azonban nem sikerült megtalálni. Persze ez nem törte le a szakemberek lelkesedését, akik alapos vizsgálat után megállapították, hogy egy 3106 karátos ékkővel van dolguk, melynek a Cullinan nevet adták.Mivel kivételes darabról volt szó, a tulajdonosai úgy döntöttek, hogy méltó helye nem lehet máshol, mint VII. Edvárd angol király tulajdonában, akinek 66. születésnapjára szánták a követ. A kő csiszolását már a király rendelte el, a munkát pedig az Asscher Diamond Company kapta. Mivel ekkora kőből egyetlen darabot csiszolni nem lehetett, így a nyers gyémántot felaprózták, melynek eredménye képpen 9 nagyobb és 96 kisebb darabot nyertek. Mindegyik briliáns csiszolási formával készült el, a szemünk nem kis gyönyörűségére.Napjainkban is megtekinthető a világ legnagyobb gyémántja a neki szánt, eredeti helyén, vagyis az angol koronázási ékszerek között. Ha eljutunk a Londoni Tower-be, szegezzük tekintetünket a jogar tetejére, hiszen ott fog csillogni a fenséges Cullinan.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?