Álomfejtés – A leggyakoribb álomszimbólumok és jelentéseik

Esztergály Lilla
Írta: ,
Álomfejtés – A leggyakoribb álomszimbólumok és jelentéseik

Néhányan úgy vélekednek, hogy az álmok a velünk történt események feldolgozásának képszerű megjelenési formái, mások szerint pedig a sorok között olvasva üzeneteket hordoznak számunkra. Érdekel, miért álmodsz a halálról, vagy épp miért lebegsz az álmodban? Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban megjelenő motívumokat, amelyek alapul szolgálhatnak a további kutatáshoz.

Az álmok jelentésén való elmerengés kiváló útja lehet az önismeretnek. Kezdd el még ma! Figyelj rá, mire hívhatja fel a figyelmed! Ha komolyabban mögénéznél álmaid üzenetének, először is készíts oda az ágy mellé egy noteszt, hogy ébredés után rögtön felírd a tartalmat, a képeket, a hozzá társuló hangulatokat, benyomásokat, egyszóval mindent, ami csak bevillan. Bizonyos álmok, képek, motívumsorok ugyanis csak nagyon rövid ideig maradnak az emlékezetedben.

Legyen már vége!

Halál

Álmaink sokszor nyugtalanítóak, rossz érzéseket hagynak maguk után – az efféle tudatalatti kisfilmekhez köthető egyik tipikus szimbólum a halál. Ijedtségre nem ad okot, hiszen ez az életünkben bekövetkező változás, nagy volumenű fordulat tudatalatti lenyomata lehet. Az elme olvasatában a halál az egyik létatállapotból a másikba kerülést jeleníti meg.

Zuhanás

Nyomasztóan élethű motívum a tehetetlen zuhanás, amely arra figyelmeztethet, hogy nem vagy eléggé ura az életednek, nem te irányítasz, nem a saját életedet éled. Más vélekedések szerint azt jelképezi, hogy képtelen vagy az elengedésre.

Mozgás korlátozottsága

A mozgás, az érzékszervek korlátozottsága rossz döntéseidet jelezheti feléd, hogy nem jó helyen tapogatózol, zsákutcában jársz. 

Menekülés

Hasonlóan frusztráló üldözött szerepében lenni az álomban: a tudatalatti menekülés többnyire azt mutatja meg, ami elől menekülsz. Mindaddig üldözni fog, amíg meg nem oldod a kérdést – ha nehéz is, nézz szembe vele, ne söpörd a szőnyeg alá!

Születés, várandósság

Ezek a motívumok valami újnak a hírnökei: egy eddig ismeretlen éned felbukkanását, kibontakozását kísérő tudatalatti reprezentáció. Célok, tervek, vágyak megjelenítési formája is lehet, tehát mindenképpen pozitív előjelű álomkép. Ne félj a változástól!

Amiből nem akarsz felébredni...

Lebegés, repülés

A repülés olykor annyira valóságosan jelenik meg, mintha tényleg átélnéd ezt a lehetetlen eseményt. Jelentheti azt, hogy feloldódott egy konfliktus, felülemelkedtél valamin, de azt is, hogy csak szeretnél felülemelkedni a problémákon. A művészetekben a szabadság szimbóluma is – nem véletlenül: az önállóság, szabadság megélésére vagy éppen az utána való vágyakozásra is utalhat.

Meztelenség

Ez vagy nagy felszabadultság érzésével, vagy ellenkezőleg, szégyenérzettel kapcsolódik össze egy álomban. Ha pozitívan éled meg, mutathatja a magabiztosságod, hogy stabilan, kiegyensúlyozottan létezel a téged körülvevő világban; ha azonban kellemetlen érzéssel tölt el, önbizalomhiányt, kisebbségi érzéseket jelezhet feléd. Növeld az önértékelésed!

Szexualitás

A szexualitás maga az élet, így ne lepődj meg, ha álmaidban is különböző variációkban, mértékben és felállásban fel-felbukkan, és ne gondolj rögtön arra, hogy valamilyen ferde hajlamod van, ha éppen a jelenet miatt pironkodnod kellene. Ezek az álmok saját magadra hívják fel a figyelmed: többet kell foglalkoznod magaddal, több összpontosításra van szüksége az énednek.

Visszatérő álmok

A visszatérő álmok szimbólumait érdemes igazán górcső alá venni. Az, hogy újra és újra ugyanazzal a tematikával, szimbólummal, sőt, egész szimbólumrendszerrel álmodsz, a tudatos életedben jelen lévő folyamat meglétét bizonyítja, dolgozza fel nagy munka árán. A visszatérés legyen üzenet számodra: dolgod van még vele, elvarratlan szálak miatt nem tudod elengedni, vagy olyan nagy falat a feldolgozása, hogy érdemes segíteni ”kívülről”, tudatosan is magadnak. Foglalkoznod kell azzal, ami kiváltja!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!