A különbség intuíció és megérzés között: ne keverd össze a kettőt

Szirák Viki
Írta: ,
A különbség intuíció és megérzés között: ne keverd össze a kettőt

Kép forrása: unsplash

A világ tele van információkkal, napi szinten rengeteg inger ér minket. Az, hogy milyen módon értjük meg a minket körülvevő dolgokat, attól is függ, hogyan vagyunk képesek befogadni az infókat. Sokszor nem is kell a szemünkkel látni vagy a fülünkkel hallani valamit; a megérzéseink és az intuícióink is vezérelnek minket. De azt már kevesen tudják, a kettő között mi a különbség.

Mi a megérzés?

A legtöbb külső információt az érzékszerveid segítségével kapod meg - látsz, hallasz, ízlelsz, szagolsz és érintesz. Ezek a szenzorok segítenek abban, hogy a téged körülvevő történéseket, embereket, akár tárgyakat fel tudd dolgozni. Az agyad a múltbeli tapasztalatokkal kapcsolja össze a jelenlegi valóságot. Például, amikor fekete felhők gyülekeznek az égen, te tudod, hogy esni fog. Vagy ha megszagolsz egy cukorkát, azonnal tudni fogod ebből, hogy az savanyú lesz.

A korábbi tapasztalataid segítenek abban, hogy megérzéseid legyenek.

Vegyük példának a párkapcsolatodat. Tegyük fel, hogy korábban valaki megcsalt téged, és bár utólag láttad a jeleket, akkor és ott nem feltétlenül kapcsoltad össze őket a hűtlenséggel. De megjegyezted őket, hogy még egyszer ne kerülj ugyanabba a rossz helyzetbe. Ezért, amikor egy új kapcsolatban hasonló jeleket veszel észre, már nem tekintesz félre, hanem a megérzésedre hallgatsz. A múltbeli tapasztalatok alapján támad egy megérzésed, és aszerint cselekszel.

Ez a különbség intuíció és megérzés között: ne keverd össze a kettőt

Mi az intuíció?

Az intuíciók nem kötődnek múltbeli tapasztalatokhoz. Nem feltétlenül egy veled már megtörtént esemény alapján támadnak gondolataid, hanem a semmiből, számodra is megmagyarázhatatlan formában. Csak érzed, de az okát nem tudod. Például épp sétálsz az utcán, hétvége van, nyári meleg, és a semmiből támad egy furcsa érzésed. A jövőddel kapcsolatban, vagy egy rokonodhoz fűződően, és azonnal rossz érzés árad szét benned. Aztán nem sokkal később kapsz egy munkahelyi e-mailt, vagy felhív az unokatesód, hogy bekerült a kórházba. Ez egy olyan képesség, amit tudatosan nem tanulhatunk meg. Valakinek jó intuíciói vannak, és valakinek kevésbé érzékeny ez a képessége.

Összességében ez az, amit akár hatodik érzékként is emlegethetünk, mert a magyarázatot mögötte a mai napig nem értik. Azonban tény, hogy egyesek nagyon pontosan képesek előre megsejteni dolgokat, amikre semmi sem utalt korábban.

Ez a különbség intuíció és megérzés között: ne keverd össze a kettőt

Nézzünk két példát!

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!