Milyen az egyéniséged? A 9 karaktertípus jellemzői

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
Milyen az egyéniséged? A 9 karaktertípus jellemzői

Biztos rengeteg olyan helyzet volt már az életedben, amikor szeretted volna megfejteni a reakcióid okát. A személyiségünk mozgatórugóinak titokzatos rendszerébe jó lenne belelátni. Az enneagram ősi tudományát a modern pszichológia finoman áthangolta. Ez az önismereti rendszer az egyéniségünk fő mozgatója alapján típusokba sorolja az embereket. A 9 karaktertípust mutatjuk be nektek. A három triász bemutatását az ösztönös triásszal kezdtük, most az érző triász következik. Vajon magadra ismersz?

A domináns személyiségtípusunk megértéséhez fel kell ismernünk a gyengeségeinket, erősségeinket, félelmeinket. Minden típusnak megvannak a maga rendkívüli adottságai és kiszámítható buktatói is.

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

A 9 karakter, lelki alkat más és más módon reagál a világra. Ha nagyon leegyszerűsítjük a rendszer lényegét, a karakterek meghatározása az elkerülés és kompenzáció mentén zajlik. Azaz mit akarunk mindenáron elkerülni és mit kompenzálunk. Az enneagram az ösztönök, érzelmek és értelem csoportjaiban gondolkodik. Az ösztönös énünk, az érző énünk vagy az intellektuális énünk erősebb.

A triászokon belüli elnevezések az alapkarakterre utalnak.

Ebben a cikkben az érző triászt mutatjuk be nektek.

Az érző triász

Ennek a 3 személyiségtípusnak az erősségei és gyengeségei mindenképp az érzelmekkel kapcsolatosak. Személyiségük legvonzóbb eleme az emberi kapcsolatokban nyilvánul meg, de pont itt a legsebezhetőbbek is, mert az érzelmeik kibillenhetnek az egyensúlyból.

A Kettes, Hármas és Négyes típus tartozik ide.

Kettes – a Segítő

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

Erősségük abban rejlik, hogy pozitív érzelmeket tudnak táplálni mások iránt. Jószívűek, erős bennük a vágy, hogy másokon segítsenek. Empatikusak, jó a közelükben lenni. Gondoskodó, anyáskodó, vagy éppen apáskodó, adakozó típusok. A fő mozgatórugójuk a szeretet, akarják, hogy őket is szeressék.

Akkor érzik magukat igazán komfortosan, ha tudják, hogy a segítségük nélkülözhetetlen. Pont emiatt érezhetik úgy, hogy folyton teljesíteniük kell a szeretetért. A segítségnyújtással a saját önbecsülésüket erősítik. 

Beleshetnek abba a hibába, hogy nagyon akarják, hogy szükség legyen rájuk. Ha nem érzik ezt az igényt, sérülhet az önbecsülésük.

Párkapcsolaton belül is nagyon gondoskodóak, sérti őket, ha ezt a párjuk nem díjazza kellőképpen.

Hibáik, hogy hisztérikussá válhatnak, ha úgy vélik, nem figyelnek rájuk eléggé. Nem tudatos bántó szándékkal, de az érzelmi zsarolástól sem rettennek vissza kétségbeesésükben.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz