Melyik jellemző rád? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
Melyik jellemző rád? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

Kép forrása: unsplash

Tetteink, cselekedeteink, félelmeink, frusztrációink megértéséhez folyton a személyiségünk titkait fürkésszük. Szeretnénk rájönni, hogy mi és miért mozgat minket. Az enneagram az egyéniségünk fő mozgatója alapján típusokba sorolja az embereket. A 9 karaktertípust mutatjuk be nektek. A három triász bemutatását az ösztönös triásszal kezdjük. Vajon magadra ismersz?

Az enneagram nem új elmélet, gondolkodásmód, típustan, sok száz évvel ezelőttre nyúlik vissza a múltja, ám a pszichológia áthangolta, modernizálta.

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az ösztönös triász

A domináns személyiségtípusunk megértéséhez fel kell ismernünk a gyengeségeinket, erősségeinket, félelmeinket.  A diagram segít átlátni az egyes típusok közti viszonyt, a számok itt egy-egy karaktert jeleznek.

Az emberi természet térképének is szokták nevezni ezt az ábrát. Az elkerülési törekvés alapján határozhatók meg az egyes triászok, azaz mit szeretnénk leginkább elkerülni. Az enneagram így az ösztönök, érzelmek és értelem csoportjaiban gondolkodik. Az ösztönös énünk, az érző énünk vagy az intellektuális énünk erősebb.

A 9 karakter, lelki alkat kapcsolódik egymáshoz. Ha nagyon leegyszerűsítjük, a karakterek meghatározása az elkerülés és kompenzáció mentén zajlik.

Az ösztönös triászt vizsgáljuk most meg tüzetesebben!

Az ösztönös triász

Az ösztönös triász fő mozgatórugója az ösztön, a düh. Az ösztönös, mélyen belülről fakadó reakciók és a társadalmi elvárások közti feszültség az egyik alapproblémájuk. A harag, az agresszió kifejezésének módja és kezelése kerül náluk előtérbe. Fontos számukra, hogy önállónak érezzék magukat. A lenyelt harag, az elfojtás okozhat számukra gondot. Az a lelki alkatuk egyik legmeghatározóbb tényezője, hogy miként tudják az ösztöneiket kordában tartani, megélni.

A Nyolcas, az Egyes és a Kilences típus tartozik ide.

Nyolcas - a Harcos

Fő motivációjuk az irányítás. Vitalitásukkal, energikusságukkal nagy lendülettel vetik bele magukat a munkába. Erősnek, tehetségesnek érzik magukat. Tekintélyt tudnak kivívni maguknak. Felismerik a számukra kedvező lehetőségeket. Nagy az igazságérzetük. Védelmezőek. Ugyanakkor heves természetűek. Néha túlzottan is a dominanciára összpontosítanak. Kapcsolatban könnyen leigázhatják a párjukat, főnökként pedig túlságosan uralkodó módon léphetnek fel másokkal szemben. A hierarchia fontos számukra.

A Nyolcasok hibája lehet, hogy túlságosan zsarnoki módon viszonyulnak a környezetükhöz. saját sérülékenységüket nem szívesen ismerik el, takargatják.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv