Less be a személyiséged rejtett részeibe – A Johari-ablak

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
Less be a személyiséged rejtett részeibe – A Johari-ablak

Kép forrása: unsplash.com

Vannak tulajdonságaink, amikkel maximálisan tisztában vagyunk, ám akad számtalan olyan is, amivel egyáltalán nem. Ami talán még izgalmasabb, hogy van olyan területe a személyiségünknek, amit mások ismernek, mi pedig nem. A Johari-ablak egy érdekes önismereti modell, ami a személyiséget 4 nagy területre osztja. Lássuk, mik ezek!

A személyiség 4 területe

A Johari-ablak modelljét Joseph Luft és Harrington Ingham pszichológusok dolgozták ki az ötvenes években. Az ő keresztneveik összevonásából született az elnevezés is. A Johari-ablak azt modellezi, amit a személyiségünkből ismerünk, megmutatunk, eltakarunk, és amit mások ismernek belőle.

A Nyílt területhez azok a tulajdonságaink, viselkedési módjaink, szokásaink tartoznak, amelyekkel tisztában vagyunk, ismerjük őket, s megmutatjuk a környezetünknek is. Bátran felvállaljuk, nem rejtjük el, magunkénak érezzük.

A Rejtett területhez azok a tulajdonságaink, érzéseink, reakcióink tartoznak, amelyekkel tisztában vagyunk, de direkt, szándékosan elrejtjük őket mások elől. Egyrészt azért, hogy a rólunk kialakított képbe ne rondítsunk bele, másrészt pedig azért, mert mindenki vágyik arra, hogy egy kis privát szférát megtartson magának, ahol a titkos érzések, szokások lapulnak. Gondolj bele, ha mindig mindent kimondanánk, minden kártyánkat kijátszanánk, teljességgel sebezhetővé válnánk.

A Vak területhez azok a tulajdonságaink, viselkedési módjaink, érzéseink, reakcióink tartoznak, amiket mások észrevesznek, de mi nem. Olyan tulajdonságaink ezek, amikről mi magunk nem tudunk, nem vagyunk velük tisztában.

A legizgalmasabb az Ismeretlen terület, mert ide azok a jellemvonásaink, tulajdonságaink tartoznak, amelyekkel sem mi, sem a környezetünk nincs tisztában. Egy pszichológus, pszichiáter ennek a területnek a feltérképezésével rengeteg tudatalatt működő lélektani mechanizmusra tud rávilágítani.

Az, hogy melyik terület dominál leginkább, nagyban függ az ember nemétől, alaphabitusától, gyerekkori tapasztalataitól, a környezetével való viszonyától, a kultúrától, az adott szituációtól és attól is, hogy éppen kivel van interakcióban.