A horoszkópok csapdájában – Miért hiszünk benne?

Jankovics Anna
Írta: ,
A horoszkópok csapdájában – Miért hiszünk benne?

Napi jóslat, horoszkóp. Ártalmatlan dolgoknak tűnnek, de még sem teljesen azok, ha nem vagyunk elég magabiztosak, vagy épp túl nagy jelentőséget tulajdonítunk neki. Minden nap beleszaladunk, ezáltal óhatatlanul meghatározzák életünket, annak egy részét. Akkor is, ha nem hiszünk benne. Miért? Mert kíváncsiak vagyunk, látni akarjuk a jövőt. Tehát, a kérdés az, hogyan hatnak ránk a horoszkópok és egyéb jóslatok?

A rapid horoszkópok, jóslatok csapdája
Van a jövő kutatásának, a varázslásnak tudománya, mely személyre szabott. Az emberek nagy része ezt keresi, amikor ,,rapid” napi jóslatra, horoszkópra ,,ránéz”. Ám ezek a jóslatok a nagyközönségnek szólnak, így nem adhat pontos útmutatást. 
 
Csak bátorítást, ami adott esetben jól jöhet. Ha személyes dologra vágyunk, menjünk inkább szakemberhez. Ha csak ,,játéknak” szánjuk, akkor pedig használjuk, fordítsuk – ésszel – az előnyünkre, ne lovaljuk bele magunkat.
 
A napi horoszkóp és társai, a saját, aznapi mesénk, mely akár igaz is lehet. Egy olyan dolog, ami többnyire megvidámítja az életünket, gondolkodásra késztet, esetleg előrébb is visz, de ne feledjük, ez visszafelé is igaz. Árthat is, ha túlzásba visszük, nem kezeljük a helyén.
 
Ezért a javaslatom az, hogy ne legyünk szenvedélyes horoszkóp olvasók, jóslatok után kutatók. Hiszem, hogy az igazi jóslatok utolérik az embert, az az üzenet a jövőből mely igazán fontos, megtalál minket, nem kell utána laikusan és szisztematikusan loholni...
A hitelesség
Ha ezeket az élethelyzeteket kiiktatjuk, nem olvasunk horoszkópot, csak olyat, ami már a múlt, hamar rájövünk, hogy a hitelességet illetően ingoványra tévedtünk. 
 
Egy kicsit gondoljunk bele: több száz emberrel kell, hogy megtörténjenek ugyan azok a dolgok, hiszen – például – sok nyilas szülött van, vagy sokan húzzák ki ugyan azt a lapot a tarot kártyán. Ezen felül sok olyan ember foglalkozik horoszkóp készítéssel, akinek felszínes tudása van.
 
Létezik olyan horoszkóp készítő, jós, aki – számomra ismeretlen és félelmetes okból kifolyólag – korrekt jóslatot mond, ám ez nagyon ritka.