A hitrendszerek mélyen irányítják minden egyes lépésedet – Ismerheted fel őket, és változtass

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A hitrendszerek mélyen irányítják minden egyes lépésedet – Ismerheted fel őket, és változtass

Kép forrása: unsplash

A hitrendszerek mindannyiunkra óhatatlanul hatnak. Régi berögződések, családi, társadalmi örökségek ezek – sajnos nem minden esetben pozitívak, vagy éppen jók. Nagyon nehéz felismerni őket, ugyanis a tudatalattiban lapulnak, ám nagyon magas arányban, 80-85%-ban irányítanak bennünket. Emiatt aztán változtatni sem éppen könnyű rajtuk, de szerencsére nem lehetetlen!

Tulajdonképpen olyan alapelvek, szokások, meggyőződések, amiket valamilyen okból kifolyólag a magadévá tettél. Lehet, hogy azért, mert egyszerűen így neveltek, lehet azért, mert felnőttként gyűjtöttél olyan információkat, amik aztán mélyen beépültek a tudatalattidba.

A hitrendszerek lehetnek abszolút pozitívak, pl. az is ide sorolható, ha hiszel abban, hogy amit adsz, azt vissza is kapod, tehát minden esetben megpróbálsz úgy bánni másokkal, ahogy te is szeretnéd, ha veled bánnának.

De ide sorolhatóak azok a tapasztalások (rosszabb esetben „örökölt”), minták is, amik miatt előítéletekkel élsz mások felé, a nélkül fogadsz el tényként állításokat, hogy azoknak alaposabban utánanéznél – tehát befolyásolható vagy.

Gyakorlatilag minden és mindenki. Úgy gyűjtöd be ezeket a hitrendszereket, hogy fogalmad sincs róla.

Számít, mit mondanak a szüleid, a barátaid, de még a tanáraid, kollégáid is nagyon mély nyomot hagyhatnak benned.

Amint írtuk, ezek lehetnek pozitívak - mondjuk egy kedves ismerősöd olyan tippeket, ötleteket adhat, amiket ha betartasz, magadévá teszel, nagyobb lesz az önbizalmad, vagy akár jobb az egészségi állapotod.

Ugyanakkor rossz meggyőződésekkel is terhelhetnek a mindennapos találkozások - ilyen, amikor valakitől állandóan negatív visszajelzéseket hallasz egy bizonyos témáról. Ekkor három véglet lehetséges: vagy idővel magadévá teszed ezeket az érzéseket, vagy tudat alatt fognak hatni rád, vagy annyira kiábrándít az egész, hogy teljesen ellenállsz. Utóbbi a legritkább és a legnehezebb, de te is eljuthatsz erre a szintre!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!