Nem emlékszel az álmaidra? Okok és módszerek, amikkel fejlesztheted magad

Kerekes Vivien
Írta: ,
Nem emlékszel az álmaidra? Okok és módszerek, amikkel fejlesztheted magad

Emlékszel még a tegnap esti álmodra? És a két héttel ezelőttire? Valószínűleg ébredés után még élénken éltek benned a képkockák, de mire hazaértél a munkából, már teljesen homályba vesztek. Legalábbis abban az esetben, ha általában emlékszel az álmaidra. Akadnak azonban olyanok, akik már hetek, sőt, hónapok óta nem tudják felidézni őket – de vajon mi okozhatja ezt a különös jelenséget?

Mikor és mennyit álmodunk? Kép forrása: bohemiandiesel.com

Mindenki álmodik az éjszaka folyamán, de nem mindenki képes emlékezni arra, amit látott – állítják az alváskutatók.

Általában a REM fázisban kerül sor az élénk képkockákra és furcsa jelenetekre (ilyenkor bár a szemedet csukva tartod, mégis folyamatosan mozgásban van). 

Ez a szakasz általánosságban az alvásod 20%-át teszi ki, tehát egyetlen éjszaka alatt több álomra is sor kerül. Ha reggel képes vagy felidézni az apróbb részleteket is, valószínűleg felébredtél közben néhány másodpercre, és emiatt frissebben ott maradt a memóriádban.

Vagy épp ez volt a legutolsó, amit álmodtál, ugyanis az emberek többségénél az éjszaka második felében kerül sor a képzeletbeli, sokszor abszurd víziókra. 

Hiába tudod az álmokat könnyen felidézni, ez még nem feltétlenül áll összefüggésben azzal, mennyire volt pihentető az alvásod.

Felmérések szerint ugyanis a stresszesebb életmódot folytatók sokkal élénkebben tudnak visszaemlékezni az álmaikra, mint azok, akik kevesebbet idegeskednek a mindennapok során.

Valószínűleg ennek az lehet az oka, hogy a nyugtalanabb emberek többször ébrednek fel éjszaka – tehát az ő emlékeikben sokkal tisztábban ott vannak még a képzeletbeli történetek, hiszen meglehet, hogy többször is felriadtak belőlük.

Persze még ők sem emlékeznek mindenre; egyes vizsgálatok szerint az álmainknak körülbelül az 5%-ára emlékszünk csak.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv