Érdemes figyelni az eget: 3 izgalmas csillagászati jelenség, amit hamarosan láthatsz

Szirák Viki
Írta: ,

Mindig megéri gyönyörködni a nyári égboltban, hiszen egy szép estén varázslatos látványban lehet részed. Azonban most, a nyár hátralévő felében különösen érdemes kémlelned a csillagos eget, hiszen nem egy, hanem rögtön három nagyon izgalmas eseményre is sor kerül.

Július 27-ről 28-ra virradóan sor kerül egy teljes holdfogyatkozásra, de nem is akárhogy!

Az égitest ugyanis vörös árnyalatban fog pompázni az égbolton, hiszen épp a vérhold idejére esik az esemény.

Ilyenkor egyébként az történik, hogy a Föld a közvetlen napfénytől leárnyékolja a Holdat, ám mivel teljes mértékben nem tudja elzárni az égitestet a fénytől, ezért olyan színekben pompázik majd, mint a napnyugta.

Mindehhez társul a teljes holdfogyatkozás, amit Magyarországról is látni lehet!

Nagyjából fél 9 és fél 2 között zajlik majd le az égi esemény, ilyenkor érdemes igazán figyelned az eget.

A holdfogyatkozással megegyező éjszakán újabb izgalmas esemény veszi kezdetét, amelyre már régóta vártak a csillagászok.

Olyannyira, hogy ennek alkalmából országszerte több helyen is távcsöves bemutatókat tartanak, ahol te magad is megnézheted a jelenséget.

Pénteken este ugyanis szembenállásba kerül a Mars, ráadásul földközelségben lesz, így egész éjjel erős, vörös fényben ragyog a bolygó, ráadásul sokkal közelebbről.

Valójában nem is lesz szükséged távcsőre ahhoz, hogy lásd a jelenséget, szimplán csak elég, ha felnézel az éjszakai égboltra, hiszen rögtön kiszúrod majd a vörös fényben izzó égitestet!