Eláruljuk, milyen hatással vannak mások az aurádra

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Amikor több ember huzamosabb időt együtt tölt, kialakul bennük a csoporttudat. A tagok körül egy együttes kisugárzás, csoportaura keletkezik. Az összetartó erő megkönnyíti a tagok számára az egymáshoz, valamint a közös eszmékhez és tevékenységekhez való alkalmazkodást. 

Állatvilág

A csoporttudat egyes állatfajoknál, például a hangyáknál, a méheknél, a farkasoknál igencsak magas szintű. Egyszerű vagy primitív életkörülmények között az emberek és az állatok körében nagyon erős lehet a csoportban megnyilvánuló kötődés.

A primitív törzsekben ez nagyon jellegzetes, mert itt az egyéniség még nem fejlődött ki teljesen. A civilizált világban is gyakori. 

Hatások

A csoportaura hatása lehet jó és rossz is. Például a gyerekek évekig ugyanabba az iskolába és osztályba járnak, és az ismerős csoportaura jelentősen befolyásolja személyiségük fejlődését.

Amikor iskolaváltás történik, a gyerek a megszokott csoportaurából kikerülve lelkileg összezavarodik, viselkedése megváltozik, és egészségi problémái alakulhatnak ki. De a változás ellenére érhetik kedvező hatások is, ha egy új csoportba való kerülés után fejlettebbé, érettebbé válik, még annak ellenére is, hogy régi barátait elveszítette.