Ilyen hatással vannak mások az aurádra

Írta: ,

Amikor több ember huzamosabb időt együtt tölt, kialakul bennük a csoporttudat. A tagok körül egy együttes kisugárzás, csoportaura keletkezik. Az összetartó erő megkönnyíti a tagok számára az egymáshoz, valamint a közös eszmékhez és tevékenységekhez való alkalmazkodást. 

Állatvilág

A csoporttudat egyes állatfajoknál, például a hangyáknál, a méheknél, a farkasoknál igencsak magas szintű. Egyszerű vagy primitív életkörülmények között az emberek és az állatok körében nagyon erős lehet a csoportban megnyilvánuló kötődés.

A primitív törzsekben ez nagyon jellegzetes, mert itt az egyéniség még nem fejlődött ki teljesen. A civilizált világban is gyakori. 

Hatások

A csoportaura hatása lehet jó és rossz is. Például a gyerekek évekig ugyanabba az iskolába és osztályba járnak, és az ismerős csoportaura jelentősen befolyásolja személyiségük fejlődését.

Amikor iskolaváltás történik, a gyerek a megszokott csoportaurából kikerülve lelkileg összezavarodik, viselkedése megváltozik, és egészségi problémái alakulhatnak ki. De a változás ellenére érhetik kedvező hatások is, ha egy új csoportba való kerülés után fejlettebbé, érettebbé válik, még annak ellenére is, hogy régi barátait elveszítette. 

Szabályok

A szabályok gyakran maguktól kialakulnak. Valaki elkezd csinálni valamit, majd ez a többieknek is feltűnik, és egyre többen kezdik utánozni, végül beépül az aurába.

A csoportaura nagy érzelmi erővel bír, teljes személyiségét is feladhatja, ha nem elég óvatos valaki. Ezért meg kell találni a módot a többi csoporttag megbecsülésének elnyeréséhez, de óvakodni kell a pletykálkodástól, ami elvonja a figyelmet a csoport eredeti motivációjától.