Aszcendens vagy csillagjegy? - Ezeknek az ezoterikus jellemzéseknek hihetünk

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A horoszkópokról sokan vélekednek szkeptikusan, az aszcendensek megismeréséig pedig a többség el sem jut. Pedig e két, állatövi jegyekre építő jellemzés sok érdekességet tartogathat azok számára, akik időt és energiát áldoznak feltérképezésükre.

Mi is az a horoszkóp? Kép forrása: flickr.com

Horoszkópról már mindenki hallott, de csak kevesen tudják megfogalmazni, pontosan mit jelent ez a fogalom. Már csak azért is nehéz a feladat, mert a horoszkópoknak is több típusuk van, de közülük az állatövi jegyek a legismertebb és legnépszerűbbek.

Azt az utat, amin a Nap a Földről nézve egy év alatt végighalad, tizenkét részre, csillagjegyre osztották az emberek.

Ennek tükrében meg lehet állapítani, hogy ha valaki az adott hónap adott napján született, akkor melyik csillagjegy volt az uralkodó az égen, tehát mi a horoszkópja.

Kínában nem csupán a hónapot és napot veszik figyelembe, ott elemezték azt is, az adott év milyen jellemző tulajdonságokat kölcsönzött szülötteinek. De a sort még a horoszkópok típusait illetően még folytathatnánk tovább.

Ami azonban fontos, Európában leginkább az állatövi jegyek meghatározóak, és ezekre gondolunk, mikor horoszkópról beszélünk.

Az aszcendenst ugyancsak az állatövi jegyeknek megfelelően osztották fel, tehát éppúgy a 12 ismert figura áll itt is a középpontban. Akkor mi a különbség?

Egy napon belül mind a 12 jegy végighalad a keleti horizonton, attól függően, hol vagyunk a Földünkön, és mennyi az idő. Ennek megfelelően lehet megállapítani az aszcendensünket is: tudnunk kell, melyik városban, és percre pontosan mikor születtünk.

Amelyik állatövi jegy ebben a pillanatban tündökölt a keleti horizonton, az lesz az aszcendensünk.

Érdekesség, hogy a jegyek nem egyenlő ideig vannak jelen, ahogy azt a horoszkópok esetében megszokhattuk, bizonyos képek (pl. a halak) az északi féltekén gyorsabban, míg más jegyek lassabban haladnak.

Emiatt a Föld egy-egy részén eltérő gyakorisággal tűnnek fel a különböző aszcendensű emberek, míg a hagyományos horoszkópok tekintetében nagyjából egyformák az arányok.