Nem emlékszel az álmaidra? Ezek lehetnek az okok

Írta: ,

Emlékszel még a tegnap esti álmodra? És a két héttel ezelőttire? Valószínűleg ébredés után még élénken éltek benned a képkockák, de mire hazaértél a munkából, már teljesen homályba vesztek. Legalábbis abban az esetben, ha általában emlékszel az álmaidra. Akadnak azonban olyanok, akik már hetek, sőt, hónapok óta nem tudják felidézni őket – de vajon mi okozhatja ezt a különös jelenséget?

Mikor és mennyit álmodunk? Kép forrása: bohemiandiesel.com

1/5 Mikor és mennyit álmodunk?

Mindenki álmodik az éjszaka folyamán, de nem mindenki képes emlékezni arra, amit látott – állítják az alváskutatók.

Általában a REM fázisban kerül sor az élénk képkockákra és furcsa jelenetekre (ilyenkor bár a szemedet csukva tartod, mégis folyamatosan mozgásban van). 

Ez a szakasz általánosságban az alvásod 20%-át teszi ki, tehát egyetlen éjszaka alatt több álomra is sor kerül. Ha reggel képes vagy felidézni az apróbb részleteket is, valószínűleg felébredtél közben néhány másodpercre, és emiatt frissebben ott maradt a memóriádban.

Vagy épp ez volt a legutolsó, amit álmodtál, ugyanis az emberek többségénél az éjszaka második felében kerül sor a képzeletbeli, sokszor abszurd víziókra. 

2/5 Minél többször ébredsz fel, annál jobban emlékszel

Hiába tudod az álmokat könnyen felidézni, ez még nem feltétlenül áll összefüggésben azzal, mennyire volt pihentető az alvásod.

Felmérések szerint ugyanis a stresszesebb életmódot folytatók sokkal élénkebben tudnak visszaemlékezni az álmaikra, mint azok, akik kevesebbet idegeskednek a mindennapok során.

Valószínűleg ennek az lehet az oka, hogy a nyugtalanabb emberek többször ébrednek fel éjszaka – tehát az ő emlékeikben sokkal tisztábban ott vannak még a képzeletbeli történetek, hiszen meglehet, hogy többször is felriadtak belőlük.

Persze még ők sem emlékeznek mindenre; egyes vizsgálatok szerint az álmainknak körülbelül az 5%-ára emlékszünk csak.

Az egészségedtől is függhet, mennyire emlékszel Kép forrása: blog.freepeople.com

3/5 Az egészségedtől is függhet, mennyire emlékszel

Szóval mi okozhatja azt, hogy szinte sosem emlékszel az álmaidra?

Szakértők szerint akár különböző egészségügyi tényezők játszhatnak közre ebben.

Bizonyos gyógyszerek, például azok, amelyeket a depressziós tünetek kezelésére használnak, tompíthatják az emlékezőképességedet (legalábbis alvás közben).

Az alvási apnoében szenvedőknél szintén gyakori jelenség, hogy bármennyire is próbálkoznak, csak ritkán képesek felidézni az álmaikat.

Ez a betegség komoly légzéskimaradást jelent, ami kizárólag alvás közben jelentkezik, és általában több mint 10 másodpercig is eltarthat.

4/5 A nők vagy a férfiak emlékeznek jobban?

Egy 2011-es felmérés azt is megvizsgálta, vajon a nők vagy a férfiak emlékeznek gyakrabban az álmaikra.

A kutatásban kamaszkorú lányok és fiúk vettek részt, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a nők sokkal élénkebben fel tudták idézni az álmokat.

A fentiek alapján szakértők kijelentették, hogy valójában teljesen normális, ha csak ritkán emlékszel arra, alvás közben milyen izgalmas kalandokba keveredtél a képzeletedben.

Ha ugyanis nem szedsz komolyabb gyógyszereket, ez akár azt is jelentheti, hogy képes vagy nyugodtan, ébredés nélkül végigaludni az éjszakát.

Hogyan emlékezhetsz az álmokra? Kép forrása: tumblr, womenreading

5/5 Hogyan emlékezhetsz az álmokra?

Szerencsére ez azonban nem jelenti azt, hogy végleg búcsút kell intened az álmaidnak!

A "visszaemlékező képességedet" ugyanis könnyedén fejlesztheted egy-két egyszerű trükkel. Általában az ébredés utáni első 90 másodperc a legalkalmasabb arra, hogy felidézd az álmokat, ehhez pedig érdemes ugyanabban a pózban maradnod, amiben egyébként aludtál.

Szintén jó ötlet, ha gyorsan leírod az emlékeidet vagy elmeséled őket a párodnak, egyébként nagy rá az esély, hogy a reggeli után már teljesen kitörlődik a memóriádból.

Ami pedig az étkezést illeti; a B6-vitamin képes megnövelni az álmok élénkségét, ezáltal könnyebben tudod felidézni őket.