A mágia eszköztára – amulettek és talizmánok

Bódor Emőke
Írta: ,
A mágia eszköztára – amulettek és talizmánok
A letűnt korok népei olyan dolgokban hittek, ami egyesek számára elfogadható, mások számára viszont kételyekkel teli érzéseket sugallnak. De vajon érdemes-e megvetni, megmosolyogni a régmúlt hiedelmeit? Vagy talán a felvilágosult ember nem ismerné fel a mágikus tárgyak jelentőségteljes szerepét?
Amulettek

Az amulettek általában természetes, vagy ember alkotta tárgyak, amely tárgynak célja, hogy viselőjét védelmezze mindennemű természetfeletti erők veszedelmétől, a rontó szándéktól. Kedvelt volt a természetes amulettek közé tartozó állati fogak, -karmok, csigák, kagylók, ásványi kövületek. Az ember alkotta amulettek közé tartoztak, az isteneket, angyalokat, vagy bármely testrészt ábrázoló szobrocskák.Tulajdonképpen minden olyan tárgyat nevezhetünk amulettnek, amit tulajdonosa annak tart, viselve azt nyakba akasztva, vagy testére erősítve. Egyes kutatások szerint, ezeket a mágikus tárgyakat egy szertartás során gyógyító és szerencsét hozó erőkkel ruháztak fel, amely erők védtek mindenféle bajtól, rontástól.

Talizmánok Kép forrása: Hotei kínai isten

A talizmánok mesterségesen előállított tárgyak, amelyek egy meghatározott cél elérésére szolgálnak. Lehet ez a cél, valamely esemény bekövetkezése, de anyagi javak megszerzésére is előszeretettel használták.


A talizmánokon rendszerint szerepel egy mágikus ábra, amely lehet szimbólum, vagy istenek, angyalok, démonok nevei, jelképei, képmásai. Hatásosabbá egy hagyományos felszentelési rítussal tették, ezután tulajdonosán kívül bárki is érintette a mágikus talizmánt, az vesztett erejéből.  

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?