A kínai öt elem – te melyikhez tartozol?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A keleti tanok szerint összesen öt asztrológiai elem alkotja világunkat: a fém, a víz, a fa, a tűz és a föld. Ezekhez az elemekhez nem csupán egészségügyi problémák, betegségek, hanem bolygók és emberek is sorolhatók.

Te melyik elem vagy?

Egyes elemzők szerint a némileg bonyolultabban kiszámítható Gua-szám az, ami meghatározza, melyik elemhez tartozunk, de általánosan elfogadottabb a Hold-naptár szerinti azonosítás.

Ez egy nagyon gyors és egyszerű módszeren alapul, ugyanis mindösszesen a születési évünk utolsó jegyét kell figyelembe vennünk. Ha a születési éved utolsó száma:

  • 0 vagy 1: a te jegyed a fém
  • 2 vagy 3: a te jegyed a víz
  • 4 vagy 5: a te jegyed a fa
  • 6 vagy 7: a te jegyed a tűz
  • 8 vagy 9: a te jegyed a föld

Ezen felül tudnod kell, hogy a páros számok a Jang jegyében, míg a páratlanok a Jin jegyében telnek, az elemekhez hasonlóan állandó körforgásban vannak. 

Tűz

A tűz jegyűek szeretnek kockáztatni, sokszor hevesek, ám határozottak és magabiztosak is. jól tudják irányítani az embereket, akik gyakran szembeöltő, szellemi agresszivitásuk végett nyomban behódolnak.

Vezetőként zseniálisan teljesítenek, viszont a hatalmat megkaparintva könnyen elveszíthetik emberségüket.

Esetenként erőszakosak lehetnek, amivel nem csupán környezetüket, hanem saját magukat is veszélybe sodorhatják.

Örökös kitartásuk nagy előnyök mellé társul, lehengerlő önbizalmukat az élet minden területén kamatoztatni tudják.

Átlagon felül teljesítenek, nem félnek kockáztatni. Túlontúl őszinték, amit még a hozzájuk közel álló emberek sem mindig tudnak tolerálni.

Sokszor féktelenek, amit főleg a nyugodtabb jegyek nehezen kezelnek.