A kínai öt elem – te melyikhez tartozol?

Írta: ,

A keleti tanok szerint összesen öt asztrológiai elem alkotja világunkat: a fém, a víz, a fa, a tűz és a föld. Ezekhez az elemekhez nem csupán egészségügyi problémák, betegségek, hanem bolygók és emberek is sorolhatók.

Te melyik elem vagy?

1/6 Te melyik elem vagy?

Egyes elemzők szerint a némileg bonyolultabban kiszámítható Gua-szám az, ami meghatározza, melyik elemhez tartozunk, de általánosan elfogadottabb a Hold-naptár szerinti azonosítás.

Ez egy nagyon gyors és egyszerű módszeren alapul, ugyanis mindösszesen a születési évünk utolsó jegyét kell figyelembe vennünk. Ha a születési éved utolsó száma:

  • 0 vagy 1: a te jegyed a fém
  • 2 vagy 3: a te jegyed a víz
  • 4 vagy 5: a te jegyed a fa
  • 6 vagy 7: a te jegyed a tűz
  • 8 vagy 9: a te jegyed a föld

Ezen felül tudnod kell, hogy a páros számok a Jang jegyében, míg a páratlanok a Jin jegyében telnek, az elemekhez hasonlóan állandó körforgásban vannak. 

Tűz

2/6 Tűz

A tűz jegyűek szeretnek kockáztatni, sokszor hevesek, ám határozottak és magabiztosak is. jól tudják irányítani az embereket, akik gyakran szembeöltő, szellemi agresszivitásuk végett nyomban behódolnak.

Vezetőként zseniálisan teljesítenek, viszont a hatalmat megkaparintva könnyen elveszíthetik emberségüket.

Esetenként erőszakosak lehetnek, amivel nem csupán környezetüket, hanem saját magukat is veszélybe sodorhatják.

Örökös kitartásuk nagy előnyök mellé társul, lehengerlő önbizalmukat az élet minden területén kamatoztatni tudják.

Átlagon felül teljesítenek, nem félnek kockáztatni. Túlontúl őszinték, amit még a hozzájuk közel álló emberek sem mindig tudnak tolerálni.

Sokszor féktelenek, amit főleg a nyugodtabb jegyek nehezen kezelnek.

Föld

3/6 Föld

A föld jegyben születettek kiválóan bánnak a pénzzel, de adminisztratív és szervezői képességeik nem csupán az anyagaik terén mutatkoznak meg.

A minimálissal is kiválóan tudnak gazdálkodni, mindenből és mindenkiből megpróbálják kihozni a maximumot.

Jól átlátják a helyzeteket, intelligenciájuknak köszönhetően megfontoltan döntenek, alaposan körbejárják a problémákat.

Bár aránylag lassan jutnak dűlőre az élet minden területén, mikor végre cselekszenek, akkor kézzel fogható eredménnyel rukkolnak elő. Felelősnek érzik magukat, sokszor rajtuk kívülálló dolgokért is.

Logikusak, racionálisak, praktikusak és gyakorlatiasak, néha talán éppen ezekből a hasznos tulajdonságokból eredően kicsit fantáziátlanok, kevésbé kreatívak.

Fa

4/6 Fa

Általában együttérzőek és jóindulatúak, de ebből a környezet néha keveset érzékel, főleg, ha túl nagy terveket szőttek maguknak.

Remekül szerveznek és irányítanak másokat, de nem bántó módon, ugyanis könnyen együttműködnek társaikkal.

Bár tisztában vannak a belső dolgok lényegével, kiválóan szemlélik kívülről a dolgokat, s az iránytó képességgel párosítva máris csodás vezetőkké léphetnek elő.

Állandóan szeretnek új dolgokat kipróbálni, de legalábbis igyekeznek folyamatos változásban élni, legyen szó kis, vagy egészen nagy volumenű dolgokról.

Széles körben érdeklődnek a világ dolgai iránt, ám folyamatosan befelé figyelnek.

Erkölcsösek és etikusak, törekszenek rá, hogy saját boldogságuk mellett környezetük is elégedett legyen.

Víz

5/6 Víz

Olyannyira fejlett kommunikációs érzékkel bírnak, hogy sokszor mindenkit irányításuk alatt tartanak, persze mindezt észrevétlenül.

Környezetük nem csupán örömmel teljesíti a kívánságukat, hanem gyakran egyenesen megtiszteltetésnek veszik a víz jegyűek figyelmét.

Persze ez nem csupán a kommunikációs készségnek, hanem a szerethető személyiségüknek is köszönhető.

Rugalmasak, könnyen alkalmazkodnak és egyenesen tökéletes a megfigyelő képességük, ami végett remekül érzik, mikor és hogyan tudnak mások kedvére tenni.

Mindezért cserébe a későbbi viszonzást elvárják, de ahogy már említettük, ez a környezet számára többnyire egyáltalán nem bántó.

Remekül szerveznek, irányítanak, befolyásolnak és megállíthatatlanul törnek előre.

Fém

6/6 Fém

Aki a fém jegyében született, jó eséllyel lesz acélozott természetű.

Gyakorlatilag gondolkodás nélkül, ösztönből cselekszik – sokszor éppen ebből ered sikerélménye.

Amennyiben mégis falakba ütközne, nem adja fel, kitartóan keresi a megoldás kulcsát, a kezdeti kudarc nem kedvetleníti el.

Gyakran önfejűek, makacsok, s bár ezek a sikerorientált világban nagy hasznot hajtanak, olykor hátrányokkal is járhat a praktikusság, rugalmatlanság hiánya.

Kritikán alulinak érzik a segítségkérést, nem csupán bíznak magukban, hanem nagyon büszkék is. Nehezen kötnek kompromisszumot, számukra mindenekelőtt a cél önálló elérése a legfontosabb.

Pénzügyi érzékük kiváló, ám óvatosnak kell lenniük, mert a gazdagság és a konokság veszélyes párost alkothat.