Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: a gondolkodó triász

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: a gondolkodó triász

Szeretnénk magunkat megfejteni, mit, miért csinálunk, hogyan működik a belső iránytűnk. Az alapkarakterünk, az alaptípusunk felismerése sokat segíthet tetteink, döntéseink, reakcióink megértésében. Az enneagram az egyéniségünk fő mozgatója alapján típusokba sorolja az embereket. A 9 karaktertípust mutatjuk be nektek. A három triász bemutatását az ösztönös triásszal kezdtük, majd az érző triász következett, most pedig a gondolkodó triász jellemzőit ismertetjük. Vajon magadra ismersz? 

Az enneagram az emberi személyiség térképe. Az ösztönök, érzelmek és értelem csoportjaiban gondolkodik. A tipologizálás egyik lapja, hogy az ösztönös énünk, az érző énünk vagy az intellektuális énünk erősebb. Az ösztönös triász tagjainak erősségei és gyengeségei is az ösztönökkel (düh, agresszió, vágyak) kapcsolatosak. Az érző triásznál az érzelmek megélése, kimutatása, a szeretet megélése kerül fókuszba. A gondolkodó triásznál pedig a gondolkodás, elmélkedés, az élet értelmének keresése köré szerveződnek az erősségek és gyengeségek. Őket mutatjuk most be nektek.

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: a gondolkodó triász

A triászokon belüli elnevezések az alapkarakterre utalnak.

Ebben a cikkben a gondolkodó triászt mutatjuk be nektek.

Gondolkodó triász

Figyelemreméltó ötleteik vannak, eredményesek, mélyen el tudnak merülni a gondolataikban, nagy energiákat mozgósítanak egy-egy probléma megoldásához.

A mentális triászhoz tartozik az Ötös, Hatos és Hetes.

Ötös – a Megfigyelő

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: a gondolkodó triász

Vizsgálódónak, Gondolkodónak és Tudósnak is nevezik őket.

Az Ötösök jó megfigyelőképességgel rendelkeznek. Megfigyelik, vizsgálják az embereket, helyzeteket, jelenségeket, majd magukban elemzik őket. A koncentráció az erősségük. Elmélyülten és elszántan tudnak vizsgálódni.

Hisznek abban, hogy a tudás hatalom.

Egy-egy szakterület mestereivé válhatnak. Szakmájukban kiválóak. Imádják a kihívásokat. Fejlődést látnak minden próbatételben.

Nehézséget okoz azonban számukra a stresszhelyzetek kezelése, amit nem tudnak kiismerni, átlátni, az veszélyesnek tűnhet számukra. Nem vezetők akarnak lenni, inkább megbújnak a háttérben szakmai tudásukkal. Gondot okozhat számukra mások előtt szerepelni.