7 intelligencia típus létezik: vajon neked melyik a legmagasabb?

Írta: ,

Régen azt gondolták, az emberi tudás mértékét csak egyféle teszttel lehet lemérni, ami megmondja, milyen magas az IQ-szintünk. Mára viszont a kutatók is belátták, hogy az intelligenciának több típusa is létezik, és mindenki kiemelkedő valamelyikben. A lényeg, hogy megpróbáld te is kideríteni, melyik a legmagasabb a te esetedben, mert ezzel (és ennek fejlesztésével) tudod a legtöbbet kihozni magadból!

Első típus: Nyelvi intelligencia Kép forrása: reviewmaster.com

1/7 Első típus: Nyelvi intelligencia

Akinek ez az intelligenciája a legmagasabb, az a személy mindig nagyon változatosan és érthetően fejezi ki magát. Nem okoz neki gondot az idegennyelvek tanulása, sőt, a tanulás önmagában sem: de fontos, hogy mindig kézzel írt, saját jegyzetekből tanul, mert ez marad meg legkönnyebben a fejében. Szeret olvasni és vitatkozni, valamint nagyon jól bele tudja képzelni magát mások helyzetébe.

Ezt a szakmát választják általában: újságíró, színész, tolmács, politikus

Második típus: Logikai intelligencia Kép forrása: photogrist.com

2/7 Második típus: Logikai intelligencia

Ők nagyon profi matekosok, és mindig is közelebb álltak a reál tárgyakhoz. Nagyon jól meg tudják oldani a logikai fejtörőket, és a bonyolultabb problémákra is találnak átfogó megoldásokat.

Ügyesen állítanak össze terveket, így a saját idejüket is mindig jól be tudják osztani; ahogy azt is, anyagilag mit engednek meg maguknak, és mit nem. Jobban szeretik a rendszerezett életmódot, ezért tőlük nem megszokott, hogy spontán kalandokba keveredjenek.

Ezt a szakmát választják általában: könyvelő, mérnök, építész, matematikus

3/7 Harmadik típus: Vizuális intelligencia

Ezek a személyek mindig képekben gondolnak, és nagyon jó memóriájuk van emiatt. Képesek felidézni akár nagyon régen történt eseményeket is, úgy, hogy azt is meg tudják mondani, ki milyen cipőt viselt éppen. Mindig jól tájékozódnak, hiszen elég egyetlen pillantást vetniük a térképre, máris képesek átlátni, merre kell menniük. Könnyen összeszerelnek bármit az útmutató alapján, és a részleteket is hamar észreveszik.

Ezt a szakmát választják általában: szobrász, kertépítő, divattervező, festő, műszaki rajzoló

Negyedik típus: Zenei intelligencia Kép forrása: photogrist.com

4/7 Negyedik típus: Zenei intelligencia

Ők azok az emberek, akik első hallásra megjegyzik és vissza tudják adni a dallamokat, ritmusérzékük pedig tényleg hibátlan. Emiatt nagyon szeretik is a zenét, és rengeteg számot el tudnak énekelni kívülről - arról nem is beszélve, hogy mindezt tökéletesen adják elő.

Ügyesen játszanak hangszeren, és sokszor úgy tanulnak, hogy kis dallamokat találnak ki a szövegekhez.

Ezt a szakmát választják általában: énekes, zenetanár, zeneszerző

5/7 Ötödik típus: Testi intelligencia

Akinél ez az intelligencia a legmagasabb, az nagyon ügyesen tud táncolni és sportolni. Mindemellett nagyon profi kézügyességgel van megáldva; bármit fel tud építeni és meg tud szerelni a ház körül, mindegy, miről van szó. Imádja a kézműves hobbikat, így nem ritka, hogy kötögetéssel, horgolással vagy DIY-projektekkel vezeti le a feszültséget.

Ezt a szakmát választják általában: szerelő, táncos, szakács, fodrász, edző

Hatodik típus: Intraperszonális intelligencia Kép forrása: phototakes.net

6/7 Hatodik típus: Intraperszonális intelligencia

Ő az a személy, aki nagyon jól ismeri saját magát és a gyengeségeit is. Tudja kezelni az érzéseit, ezért sosincsenek hangulatingazodásai, és könnyen lerázza magáról a stresszt is.

Igazi gondolkodó típus, aki szeret a világ nagy kérdéseiről vitatkozni. Nincsenek rossz szokásai, és nem is vágyik külső elismerésre: saját magának akar megfelelni, nem másoknak.

Ezt a szakmát választják általában: pszichológus, filozófus, tanácsadó

7/7 Hetedik típus: Interperszonális intelligencia

Ők azok, akik hatalmas empátiával rendelkeznek, és rögtön rájönnek, más emberek milyen érzések dúlnak. Nagyon jó csapatjátékosok emiatt, és könnyen elérik, hogy az emberek megbízzanak bennük. A gyerekekkel nagyon jól bánnak, és a kommunikációban is fejlettek, így a szavaikkal ügyesen motiválnak másokat.

Ezt a szakmát választják általában: tanár, óvónő, tanácsadó, politikus