5 egyszerű karácsonyi előétel, ami látványban sem hétköznapi

Irimiás Alíz
Írta: ,
5 egyszerű karácsonyi előétel, ami látványban sem hétköznapi

Kép forrása: Belchonock, StephaniFrei / depositphotos.com

A karácsonyi ebédek vagy vacsorák úgy kezdődnek, hogy mindenki a konyhában sürgölődik, s végül csak épp a háziasszony nem fér ott el, aki tudná, hogy mit, mikor és hogyan szeretne feltálalni. Íme néhány nagyszerű előétel, amellyel garantáltan lefoglalhatjuk a segítőkész kezeket, és így marad helyünk a konyhában a főételek tálalására.

Noha ezek a karácsonyi előételek nemcsak ízletesek, de jól is néznek ki, egyáltalán nem nehéz elkészíteni őket.

1. Fűszeres sajtgolyók

 

Ízletes, jól néz ki, és laktató. A pirított fenyőmag kellemes ropogóssága ellensúlyozza a sajt krémességét.

Hozzávalók:
200 g kecskesajt, 200gr krémsajt, 1 evőkanál friss petrezselyemlevél, 1 evőkanál friss metélőhagyma, 1 evőkanál friss zsályalevél, 1 evőkanál friss citromhéj, só, feketebors, pirított fenyőmag.

Elkészítés:

Keverjük össze a sajtokat és az apróra vágott fűszernövényeket, elektromos mixerrel 1 percig keverjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kb. 30 percre tegyük hűtőbe, majd enyhén vizes kézzel formáljunk golyókat belőle, és hempergessük meg a fenyőmagban. 1-2 órát pihentessük hűtőben. Szeletekre vágott bagettel tálaljuk.

2. Sült füge kecskesajttal, pisztáciával és balzsamecettel

 

A sült fügés előétel egyszerű, mégis elegáns, a balzsamecet pikánssá teszi, a pisztácia pedig izgalmassá.

Hozzávalók:
friss füge (fejenként 2-3db), kecskesajt, pörkölt, durvára aprított pisztácia, balzsamecet krém vagy egy pohár jó minőségű balzsamecet.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt. Ha nem a balzsamecet krémet választjuk, készítsük el a krémet balzsamecetből: pároljuk a balzsamecetet egy serpenyőben közepes tűzön, majd kisebb hőfokon hevítsük addig, amíg krémmé sűrűsödik. Öntsük egy tálkába, hogy hűljön ki. Vágjuk le a füge szárát, és a tetejét vágjuk be X alakban négybe. Töltsünk bele kecskesajtot. A sütőben grillezzük kb. 5 percig a fügét, amíg a sajt buborékolni kezd és kissé megbarnul. Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a durvára aprított pisztáciával és csorgassunk rá a balzsamecet krémből. Melegen tálaljuk.

3. Gránátalmás guacamole

 

Színes, ízletes, egyszerű mártogatós az ünnepekre, amelyet mindenki szeret. A gránátalma édes zamata és pompás vörös színe teszi különlegessé ezt az előételt. 

Hozzávalók:
3 érett avokádó, 2 evőkanál friss lime leve, egy fél apróra vágott vöröshagyma, aprított petrezselyemlevél vagy koriander, egy kis friss csilipaprika, egy gránátalma, só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:
Pucoljuk meg az avokádókat, és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a lime levét, az aprított vöröshagymát, a koriandert vagy petrezselyemzöldet és a csilipaprikát. Sózzuk, borsozzuk, majd egy villával törjük össze, pépesítsük az avokádót. Keverjük hozzá a gránátalmaszemeket. Elkészítés után akár azonnal tálalható.

4. Baconbe csavart garnélarákocskák

 

Ez az egyszerű rákos étel egyszerre édeskés és fűszeres. Ezt az előételt szinte lehetetlen elrontani. Gyorsan, könnyen elkészíthető falatkák.

Hozzávalók:
35-40 megtisztított garnélarák, 15-20 bacon szelet (harmadolva vagy kettévágva), sós olvasztott vaj, 5dkg barnacukor, egy fél kávéskanál chili.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyünk sütőpapírt a tálcára. Göngyöljünk be minden rákocskát a három részre vágott baconszeletbe, és szúrjunk fogpiszkálót bele a rögzítéshez. A sós olvasztott vajban keverjük el a barnacukrot és a chiliport. Kenjük meg a baconbe csomagolt rákocskákat a vajas keverékkel úgy, hogy kb. a teljes keverék egyharmadát félretesszük. Süssük meg a rákocskákat 15 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, kenjük meg még egyszer a sós vajas keverékkel, és tegyük még vissza 2-3 percre a sütőbe. Melegen tálaljuk. 

5. Caprese koszorú

 

Gyönyörű piros-fehér-zöld koszorú balzsamecet krémmel középen. Friss, zamatos paradicsom, krémes mozzarella és friss bazsalikom levelek olívaolajjal és olasz fűszernövényekkel meghintve – tökéletes kombináció a karácsonyi asztalra.

Hozzávalók:
szőlőparadicsom vagy cseresznyeparadicsom, mozzarellagolyók, olívaolaj, olasz fűszerek, só, bors.

Elkészítés:

Forgassuk meg a paradicsomokat és a mozzarella golyókat az olívaolajban, majd béleljük ki a tálalótányért friss bazsalikomlevéllel. Körben helyezzük rá a paradicsom és a mozzarellagolyókat, majd szórjuk meg egy kis szárított bazsalikommal, sóval és borssal. Ha rendmániásak vagyunk, fapálcikákra szúrhatjuk a golyócskákat, és sugáralakban körberakhatjuk a tányért a megtűzdelt pálcikákkal. Tálaláskor balzsamecet krémet helyezzünk középre, amelybe mártogatni lehet a golyókat.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció