6 őszi zöldségkrém, amit a gyerekek és a férfiak is imádnak

Írta: ,

Jelentkezzen, akinek nem kihívás változatos és egészséges szendvics-alapokat készíteni zöldségekből úgy, hogy a gyerekek és a család férfi tagjai egyaránt imádják! Adunk pár tippet, hogy ősszel mindenképpen kitörhessünk a vaj–körözött–tömlős sajt unalmas hármasából.

Padlizsánkrém Kép forrása: pinterest.com

1/6 Padlizsánkrém

Három gyönyörű, feszes héjú padlizsánból a világ legfinomabb kencéjét tudjuk kikeverni, ha alaposan megsütjük – lehetőleg szénen –, majd megtisztítjuk, hagyjuk lecsöpögni és közben előkészítjük a többi hozzávalót.

A friss padlizsánkrém még meleg, amikor a foszlós bélű házi kenyérre kerül. Csak arra kell vigyáznunk, ne együk túl magunkat belőle!

Mikor lecsöpögött a levétől, fa vagy üveg aprítóval felvágjuk, vágott lilahagymával, sóval, borssal ízesítjük és elkezdjük kikeverni olajjal. Az olajat fokozatosan, kis adagokban tegyük hozzá, folyamatos kevergetés mellett.

Annyi jár bele, amennyit felvesz, tehát nem szabad kicsapódnia és teljesen fellazulnia sem. Érdemes kóstolgatni, hogy ízlésünknek megfelelő állagot érjünk el. Tálaláskor petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Gombapástétom Kép forrása: wellvegan.com

2/6 Gombapástétom

A gombát felvágjuk és hagymával megdinszteljük úgy, hogy a leve teljesen elpárologjon.

Amikor meghűlt, sóval, borssal, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük és beledarálunk vagy belereszelünk egy kisebb maréknyi dót (fél kiló gombához).

A masszát botmixerrel összetörjük, majd adunk hozzá egy evőkanálnyi tejfölt és egy csipet puha vajat, a krémes állag eléréséhez.

Aki paprikásan szereti, tehet hozzá édes pirospaprikát vagy egy kanálnyi ajvárt.

Csudafinom szendvicsalap lesz belőle: egy szelet sajttal vagy sonkával, paradicsommal laktató fogást kapunk.

Karfiol-kenegetős Kép forrása: pinterest.com

3/6 Karfiol-kenegetős

Kiadós, finom és nagyon egészséges, ráadásul olcsó. A karfiol hálás zöldség, mert egy fejből az egész család jóllakik és sokféle ízesítéssel elkészíthetjük. Ez itt egy fokhagymás recept lesz.

Rózsáira szedjük a karfiolt és sós vízben puhára főzzük. Alaposan lecsöpögtetjük, majd villával vagy botmixerrel jól összetörjük.

Egy fej karfiolhoz egy gerezd fokhagymát számoljunk: megpucoljuk és apróra vágjuk vagy törővel megtörjük. A karfiolhoz adjuk, borssal és egy kis olívaolajjal ízesítjük, majonézzel elkeverjük.

Fontos, hogy addig ne sózzuk míg minden hozzávalóval össze nem dolgoztuk, mert a majonéz és a főző lé is tartalmaz sót, így nem biztos, hogy szükséges az utánsózás.

Csak annyi majonéz kell hozzá, amennyi a krémes állaghoz szükséges. Paradicsommal, marhahús szelettel kiváló és laktató szendvics készülhet belőle.

Avokádó-pástétom Kép forrása: hu.pinterest.com

4/6 Avokádó-pástétom

Aki szereti az avokádót, az pontosan tudja, milyen állagúnak kell lennie, hogy krémesre keverhessük. Pirítsunk hozzá tökmagot, majd a két avokádóból készült pürébe daráljuk bele.

Vágjunk vagy törjünk bele három cikk fokhagymát és tegyünk hozzá egy evőkanálnyi tökmag-olajat. Az egészet keverjük össze, ízesítsük borssal és sóval, ha nagyon muszáj.

A receptet nyugodtan továbbgondolhatjuk, és tehetünk hozzá reszelt fetasajtot is, így kiadósabb lesz.

Azt mindenki kitalálta már, hogy olajbogyóval és szárított paradicsommal önmagában is finom és laktató fogás, de húsevők részére egy szelet pulykasülttel és egy bögre csontlevessel akár teljes menü is lehet.

Sütőtökös kence Kép forrása: lazycatkitchen.com

5/6 Sütőtökös kence

Itt az ideje a valódi tökölésnek! A sütőtököt megtisztítjuk, kockákra vágjuk és megsütjük. Nem kell megvárni, hogy karamellizálódjon, mert nekünk a krémes állaga fog kelleni.

Kicsit hűtjük, de ne dermedjen meg, hogy botmixerrel pépesre simíthassuk. Fantáziánkra van bízva, hogy milyen magokat szórunk bele, érdemes a szezám, chia, egyéb aprómagvak keverékét használni, természetesen pirítva.

Tejszínnel és kicsi olívaolajjal ízesítjük, valamint tehetünk hozzá egy csipetnyi curryt. Aki nem szereti, nyugodtan elhagyhatja. Az eredmény egy élénk színű, édeskés ízű csudafinom krém lesz, amiből akár olyan különleges szendvicseket is készíthetünk, mint a camembertes, körtés szendvics vagy a libamájas hagymalekváros falatkák.

 

Céklalekvár Kép forrása: pinterest.com

6/6 Céklalekvár

Édesszájúak, figyelem! A céklalekvárt nektek találták ki. Egy közepes méretű céklát meghámozunk, megfőzünk köményes vízben.

Amikor puha, jól lecsöpögtetjük és meghűtjük, majd lereszeljük. Kevés mézzel és darált vagy reszelt dióval elkeverjük.

Csipetnyi gyömbérrel és egy kis citromlével megbolondítjuk és kész is a céklalekvár. Erős ízű sajtokkal, marhanyelvvel, csirkemájjal vagy csirkemell szelettel fenséges ízű, különleges szendvicseket készíthetünk belőle.

Intenzív íze miatt figyelni kell az arányokra, hogy a többi hozzávaló is érvényesüljön. Ha édesen szeretnénk fogyasztani, kétszersültre kenve, egy szelet naranccsal nem okoz csalódást.