Zsírégető sajt és szexi paprika: mindennapi ételeink sosem hallott titka

Sándor Alexandra
Írta: ,

Nemcsak egzotikus gyümölcsök, távoli földrészről származó gabonafélék és egyéb méregdrága falatok lehetnek valódi „szuperételek”, hanem azok is, amelyek szinte állandóan a kamrádban figyelnek. A BBC2 tévéműsorából megtudtuk, hogy a britek leggyakrabban fogyasztott élelmiszerei – melyek igencsak népszerűek nálunk is – hogyan hatnak az egészségre.

Zsírégető sajt

Tévedés, hogy a sajt a fogyni vágyók elsőszámú ellensége.

Bár a sajtokban fajtától függően viszonylag sok zsír van, Alice Roberts professzor, a Britain's Favourite Foods - Are They Good for You? házigazdája kifejtette: ebből a tápanyagtípusból nem számít minden egyes gramm a tejtermékek esetében.

Ez a finomság például tele van kalciummal, ami hozzájárul, hogy több zsír haladjon át felszívódás nélkül a tápcsatornádon.


Megéheztél? A legfinomabb sajtos receptek


Az elmélet bizonyítására megkértek egy önként jelentkezőt, hogy egymás után kövesse a dietetikus által összeállított két étrendet. Az egyik kevés tejterméket tartalmazott, s ennek során napi 8 gramm zsír haladt át az illetőn.

A másik viszont bővelkedett tejtermékekben, így a testéből szabadon távozó zsírok mennyisége napi 12,5 g-ra növekedett. Roberts professzor szerint a kalcium „szappan módjára” segít megszabadulni a zsírtól.

Alma, a polifenol-bomba

A polifenolok jótékony hatásáról ezerféle forrásból hallhattál már.

Az őrület odáig fokozódott, hogy sokan már étrend-kiegészítő formájában is igyekeznek magukhoz venni ezt a csodás vegyületcsoportot – persze, közben kérdés, hogy egyáltalán tudják-e, mire jó.

A növényi eredetű szerves vegyületek eme válfaja véd a szívbetegségek, a magas koleszterinszint, az Alzheimer-kór és bizonyos rákfajták ellen.

Egyik legbőségesebb forrása pedig nem más, mint a britek és a magyarok legkedvesebb, legkönnyebben elérhető gyümölcse: az alma. Nem mindegy azonban, milyet választasz.

A BBC2 műsorában arra jutottak az egyes típusokat összehasonlítva, hogy a legtöbb tápanyagot a Granny Smith tartalmazza, míg a mezőnyben a legkevesebbjét a Gala.

A polifenolok legalább fele a héjban található, tehát a hámozást inkább hanyagold!