Zsírégető és bőrszépítő csodaszer: a vörös pálmaolaj tényleg szuperétel?

Sándor Alexandra,
A vörös pálmaolaj rengeteg béta-karotint és E-vitamint tartalmaz, amivel kiérdemelte a manapság divatos „szuperétel” címet. Dr. Oz, az amerikai tévédoki egyenesen „2013 legcsodálatosabb felfedezésének” nevezte, s állítólag naponta mindössze két evőkanálnyira van belőle szükséged, hogy szinte a bölcsek kövéhez hasonló hatást érj el. Most, hogy némi késéssel Magyarországon is kezd szárnyra kelni az őrület, utánanéztünk, érdemes-e követned.
1/5 Mi az a vörös pálmaolaj?
1/5 Mi az a vörös pálmaolaj?
Az afrikai pálmafa (Elais guineensis) gyümölcséből nyerik, mely eredetileg a kontinens nyugati részéről származik.
Ma azonban a forgalomba kerülő pálmaolaj 85%-át Malajziában és Indonéziában állítják elő.
A gyümölcsből nyert olaj (vagy zsír) nem egyezik meg a fa magjából nyert változattal: utóbbihoz nem társulnak azok az előnyök, amelyeket a gyümölcsnek tulajdonítanak.
A pálmamagolaj ráadásul legalább 89%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szív- és érrendszert károsító „rossz zsírként” tartanak számon, míg a pálmagyümölcsolajnál ez az arány csak 50%.
A finomítatlan, vagy más néven szűz pálmagyümölcsolajat hívják vörös pálmaolajnak.
2/5 Miért jó?
2/5 Miért jó?
A vörös pálmaolaj az eddig ismert leggazdagabb alfa- és béta-karotin forrás. A szervezet ezeket az anyagokat A-vitaminná alakítja, melynek hatalmas szerepe van a látás és a hámréteg épségének megőrzésében.
Ezen kívül a sejtkárosító szabadgyökökkel szembeszálló, tehát antioxidáns tulajdoníságú E-vitamin egyik leghatékonyabb formája, a tokotrienol is megtalálható benne.
A világ pálmaolaj-fogyasztását azonban javarészt a finomított változat teszi ki, mely a folyamat során elveszíti vörös színét, ennélfogva „fehér pálmaolajként” is szokás rá hivatkozni.
Utóbbi nem ad színt és ízt az ételnek, a vörös viszont igen. A fehérben sajnos nincsenek benne az értékes karotinok és a tokotrienolok sem.