Zöld, fekete és fehér tea – Mik a hasonlóságok és a különbségek?

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Zöld, fekete és fehér tea – Mik a hasonlóságok és a különbségek?

A világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a tea. A vizet nem számítva talán a legegészségesebb ital, mindenki jól jár vele. Utánajártunk, hogy miért.

A tea színe és a feldolgozottság
Az, hogy egy tea zöld, fekete, fehér vagy oolong, a leszedés utáni feldolgozottság mértékétől függ. A fekete tea teljes mértékben, az oolong tea részben erjesztett. A zöld teát egyáltalán nem erjesztik, de serpenyőben kisütik és megszárítják. A fehér tea nagyon kis mértékben feldolgozott teafajta. 
 
A nem gyógynövény jellegű teáknak mind a négy fajtája (a zöld, a fekete, a fehér és az oolong, azaz vörös) ugyanabból a növényből származik, amely egy meleg égövi, Camellia sinensis nevű örökzöld cserje. Ennek a növénynek a levele számos olyan vegyi anyagot tartalmaz, melyek a polifenolok osztályába tartoznak.
A fehér tea fehér színe
A fehér tea az egyetlen a négy közül, amely frissen kihajtott, még fejletlen tealevelekből és rügyekből készül. Olyankor szüretelik, amikor a rügyek még nem fakadtak ki. 
 
A rügyeket ezüstös hártya borítja, és amikor a teát megszárítják, ez az ezüstös hártya kifehéredik (innen a neve). A fehér tea fajtájától függően a rügyek és a levelek aránya változhat.