Van-e élet a cukor után?

Írta: ,

Te is azok közé tartozol, akik a napjukat nem tudják elképzelni édesség nélkül? Vajon mi történne a szervezetedben, ha felhagynál egy időre a cukorfogyasztással? Szomorú leszel, talán ideges? Rövid távon talán, de hosszú távon épp az ellenkezője lép életbe: sokkal jobb kedélyállapotba kerülsz pár nap után, és ezt már orvosok is igazolták!

Függőséget okoz

1/4 Függőséget okoz

Kutatások már számos alkalommal kimutatták, hogy a cukor elképesztő hatással van ránk, nélkülözhetetlen az agyunknak, és az energiaraktárainkat is ez tölti fel a leggyorsabban, de az idők során kicsit ezt is túlzásba vittük.

Ugyanolyan örömforrás, mint az evés általában, a szex, vagy amikor szeretve érezzük magunkat, azaz egy természetes jutalom, amit ha túlzásba viszünk, akkor drogként működik.

Mindenki függeni kezd a cukortól, ha sokat eszik belőle!

Minden délután egy fagyi, vagy az estéd elképzelhetetlen csoki, süti, gumicukor nélkül? Akkor sajnos te is csapdába estél...

Az idegrendszer kéri

2/4 Az idegrendszer kéri

Alapvetően olyan az ember idegrendszere, hogy az édes ízt előnyben részesíti a savanyúval és a keserűvel szemben.

A középagyi területen van az a picike kis rész, ami reagál rá, ha cukrot eszel, és a szervezeted ennek hatására dopamint kezd termelni.

Ez egy olyan információt továbbít a szervezetednek, amitől ebből a finomságból még többet és többet akar kapni (mert jól érzed magad tőle), pedig igazából nincs ilyen mennyiségben szüksége rá, tehát ez egy fals reakció, becsapod a szervezetedet, illetve ő csap be téged.

Emiatt pedig elkezded mértéktelenül tömni magadba az édességet, és az egész egy ördögi kör lesz.

De ha egyszer megálljt parancsolsz, akkor pár nap alatt leáll a folyamat!

Cukor-stop

3/4 Cukor-stop

Egy amerikai orvoscsoport végre be tudta bizonyítani, hogy a cukor ugyanolyan függőséget alakít ki, mint a többi drog – az alkohol, a nikotin vagy a heroin.

Nyilván másképp rombolnak, de ettől még káros hosszú távon.

Tudtad, hogy egy átlagos amerikai egy nap 22 teáskanál hozzáadott cukrot fogyaszt, azaz úgy viszi be a szervezetébe, hogy fogalma sincs róla? Üdítők, pékárul, szószok, tartós termékek formájában fogyasztják el ezt a plusz 350 kalóriát naponta.

A kísérletek alatt kiderült, hogy a cukorelvonás miatt depressziósak, feszültek, ingerlékenyek lettek az alanyok. Ráadásul az elvonás miatt más függőséget okozó szerekre sokkal fogékonyabbá váltak.

40 nap után átállsz

4/4 40 nap után átállsz

De hogy ne csak az állatkísérleteket vegyük alapul, egy kutató magán is kipróbálta, milyen a cukormegvonás. Elege lett rettenetes csokifüggőségéből, és 40 napig egyáltalán nem evett édességet, nem tett a kávéjába, teájába sem cukrot.

A dopamin-jelzőrendszere teljesen átállt ennyi idő alatt, bár az első pár nap a doki szerint borzasztó idegesítő volt.

Aztán minden nap egyre könnyebb. 40 nap után megkóstolt egy darab csokit, túlságosan, émelyítően édesnek érezte, ami azt jelenti, hogy az érzékszervei is átálltak ennyi idő alatt egy más ízlelésre.

Mindent összevetve ennyi idő elég a testednek arra, hogy túlzott cukorbevitel nélkül is szuperül működjön, és ha eddig nem voltál képes rá, hogy lemondj a napi sütiadagodról, akkor itt az idő, hogy elkezdd a cukor nélküli hónapodat!