Van-e élet a cukor után?

Fehér Vera
Írta: ,

Te is azok közé tartozol, akik a napjukat nem tudják elképzelni édesség nélkül? Vajon mi történne a szervezetedben, ha felhagynál egy időre a cukorfogyasztással? Szomorú leszel, talán ideges? Rövid távon talán, de hosszú távon épp az ellenkezője lép életbe: sokkal jobb kedélyállapotba kerülsz pár nap után, és ezt már orvosok is igazolták!

Függőséget okoz

Kutatások már számos alkalommal kimutatták, hogy a cukor elképesztő hatással van ránk, nélkülözhetetlen az agyunknak, és az energiaraktárainkat is ez tölti fel a leggyorsabban, de az idők során kicsit ezt is túlzásba vittük.

Ugyanolyan örömforrás, mint az evés általában, a szex, vagy amikor szeretve érezzük magunkat, azaz egy természetes jutalom, amit ha túlzásba viszünk, akkor drogként működik.

Mindenki függeni kezd a cukortól, ha sokat eszik belőle!

Minden délután egy fagyi, vagy az estéd elképzelhetetlen csoki, süti, gumicukor nélkül? Akkor sajnos te is csapdába estél...

Az idegrendszer kéri

Alapvetően olyan az ember idegrendszere, hogy az édes ízt előnyben részesíti a savanyúval és a keserűvel szemben.

A középagyi területen van az a picike kis rész, ami reagál rá, ha cukrot eszel, és a szervezeted ennek hatására dopamint kezd termelni.

Ez egy olyan információt továbbít a szervezetednek, amitől ebből a finomságból még többet és többet akar kapni (mert jól érzed magad tőle), pedig igazából nincs ilyen mennyiségben szüksége rá, tehát ez egy fals reakció, becsapod a szervezetedet, illetve ő csap be téged.

Emiatt pedig elkezded mértéktelenül tömni magadba az édességet, és az egész egy ördögi kör lesz.

De ha egyszer megálljt parancsolsz, akkor pár nap alatt leáll a folyamat!