Változnia kell az étrendednek az életkoroddal – Ezekre figyelj a táplálkozásodban

Nagy Niki
Írta: ,

Talán nem meglepő, de ahogy változik a tested, úgy van szüksége különböző mennyiségű és minőségű tápanyagokra. A legjobban ezt azzal lehet szemléltetni, hogy míg tinédzserkorban az ember ehet bármit, nem hízik, addig a menopauza környékén már igencsak meg kell válogatnia az étrendjét, ha szeretne formás testet magának. Az alábbiakban felsoroljuk, mire figyelj a táplálkozásodban, ahogy idősödsz!

Növeld a fehérjemennyiséget!

Ahogyan idősödünk, sajnos egyre több izmot veszítünk nap mint nap, akkor is, ha ugyanazt csináljuk, mint fiatalabb korunkban. Mindezt úgy tudod ellensúlyozni – és ezt tudományos kutatások is kimutatták már –, hogy több fehérjét fogyasztasz, mint amennyit korábban.

65 év felett például már szükséged van 1-1,2 gramm fehérjére minden egyes testsúlykilogrammod után, a fiatalabb felnőtteknél ez az érték csupán 0,8 gramm.

Érdemes megjegyezni, hogy mindez az izommennyiség megtartására vonatkozik, és nem az izomnövelésre – ha ki akarod gyúrni magad, vagy formás popsit szeretnél, többet kell fogyasztani hozzá.

Kevesebb kalóriát egyél!

Rosszul hangzik, de igaz: az idősebb szervezet kevesebb kalóriát éget el a működésével, így ha nem akarsz hízni, fokozatosan csökkentened kell a kalóriabeviteledet. Mindezért egyedül az anyagcseréd folyamatos lassulását kell hibáztatni. 40 éves kor felett például már évtizedenként 10 százalékkal kell csökkenteni a bevitelt, ami azt jelenti, hogy ha egy átlagos 40 éves, magasabb nőnek 2000 kilokalóriára van szüksége, akkor 70 évesen már csak az 1400 kilokalória az egészséges mennyiség.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba