Valóban egészséges a tehéntej? – Valószínűleg te is váltasz

Jankovics Anna
Írta: ,
Valóban egészséges a tehéntej? – Valószínűleg te is váltasz

Gyerekkorom népszerű szlogenje a tejről, melyet Makk Marci tett népszerűvé, a következőképpen hangzott: Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom! Az iskolában évtizedekig forma-uzsonna volt az iskolatej. Tejet kellett inni a szép fogakért, a jó csontokért. De valóban egészséges a tehéntej?

Antibiotikumok, pasztörizálás

Az állatállomány megőrzése érdekében a teheneket teletömik, megelőzés céljából – joggal - antibiotikumokkal, hiszen egy állatot nem lehet steril környezetben tartani. Aki járt már nagyüzemi tehénistállóban, láthatta, hogy a tehenek, azaz a tőgy alatt – még a legtisztább helyeken is – van ürülék.

Amennyiben az állat a szabad, istállón kívüli levegővel érintkezik – márpedig érintkezik – rengeteg a légy, rovar. Egymás után fejik a teheneket ugyan azzal a fejőgéppel, ami hiába van folyamatosan fertőtlenítve, nem ad száz százalékos biztonságot.

Tehát, a teheneket komoly antibiotikumokkal oltják, mely bele kerül a tejbe...

A L-triptotophan és cink

Ez egy tejben és húsban megtalálható vegyület, ami fáradékonyságot, bágyadtságot, kábaságot, aluszékonyságot okoz.

Ezért javasolják a tejivást azoknak, akik nehezebben alszanak el.

A tejben valóban sok a kalcium, sőt, túl sok. Ugyanis a szervezetnek szüksége van a cinkre, aminek felszívódását viszont meggátolja a kalcium. És még egy fontos dolog: az egészséges fogaknak, csontozatnak nem csak kalciumra van szüksége, hanem cinkre(!) is.

Az elfogyasztott túl sok tehéntejjel bejuttatott kalcium a test cinktartalmát megköti, ám nem ott, ahol kellene, nem a csontokban. Elgondolkoztunk már azon, hogy a csontritkulás és meszesedés miért fordul elő párban, ha két ellentétes elven alapuló betegségről van szó? Tegyük meg...

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv