Valóban egészséges a tehéntej?

Jankovics Anna
Írta: ,
Valóban egészséges a tehéntej?
Gyerekkorom népszerű szlogenje a tejről, melyet Makk Marci tett népszerűvé, a következőképpen hangzott: Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom! Az iskolában évtizedekig forma-uzsonna volt az iskolatej. Tejet kellett inni a szép fogakért, a jó csontokért. De valóban egészséges a tehéntej?
Vannak, akik ösztönösen kerülik a tejet

Sok ember gyermekkorától fogva egyszerűen – és ösztönösen - utálja az állati eredetű tejet, és tejkészítményeket. Vannak, akik puffadnak tőle, és vannak olyanok is, akik allergiásak lesznek idejekorán a tehéntej fehérjéire. Sokan figyelték meg azt magukon, hogy a tej, tejkészítmény, tej alapú étel után elálmosodnak.
Kisgyermekes szülőként – anno húsz éve – a gyermek orvos azt tanácsolta nekem, hogy ne adjak lányomnak napi két deciliternyi tejnek megfelelő mennyiségnél több tejet, tejkészítményt. Nem értettem miért, hiszen abban a hitben nőttem fel, hogy a tej az egyik legegészségesebb táplálék.

Tehéntej vagy kancatej

A csecsemő táplálása anyatejjel történik – melynek mellesleg az élővilágban a legnagyobb a tejcukor tartalma. Amikor valami miatt a csecsemő nem szopik, pótolni kell valamivel az anyatejet.

Régen erre az Orizát – rizsnyákot -, és a negyedes vagy feles tehéntejet használták.
Aztán egyre több kisgyermek lett tejérzékeny, vagy később allergiás, asztmás. Tisztán látszott, hogy ,,valami nem stimmel” a tehéntejjel. Ezután tápszereket, majd később kecsketejet adtak a gyermekeknek, de úgy tűnt, ez sem túl jó megoldás. Ekkor került reflektor fénybe a kancatej. Elég nehéz hozzá jutni, és nincs elég jó ,,marketing”-je, nincs a köztudatban. Pedig őseink is kancatejet ittak...

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!