Ezért eszel többet a kelleténél

Írta: ,

Összegyűjtöttük néhány fontos és gyakori okát a túlzott mértékű evésnek, feltételezve, hogy valamelyik nálad is fellelhető. A cikk végén azt is elolvashatod, melyik az a főtt étel, amelyikkel jóllakva is fogyhatsz.

Vannak határok

Evés közben testünk mindig jelez, amikor elérjük a jóllakottság határát. Sokan azonban ezután is folytatjuk az evést.

Te is ezt csinálod? Miért? Gondolkodj el ezen, és keresd az okokat, de vigyázz, hogy azok ne kifogások legyenek! Cikkünk most nem megy ennyire mélyre, ám még mindig a lélek szintjén maradunk.

Majd' kipukkadsz, amikor felállsz az asztaltól? A túlzott mértékű evés részben biológiai eredetű, hiszen őseink fáradság árán jutottak ennivalóhoz, ezért nagy kincs volt számukra a táplálék, megbecsülték a keveset is, hát még a sokat… 

Ami evésre csábít

A mennyiség és az energiatartalom mellett befolyásoló tényező még az étel hőmérséklete, színe, csomagolása, formája, sőt, még a környezetünk is, például a háttérzaj.

Általában többet eszünk, amikor valami elvonja a figyelmünket, vagy ha társaságban vagyunk.

Amikor nem egyedül eszünk, a társunk vagy a társaink étvágya is vonzó számunkra, hát még az ételválaszték.

Ilyenkor más a hangulat, változatosabbak a színek és az ízek, mint a hétköznapokban, amikor gyakran csak futtában, állva behabzsolunk valamit, és sietünk a dolgunkra.