5+1 tudnivaló a mézről, amit mindenkinek ismerni kell

Sütő Gyöngyi
Írta: , Frissítve:
5+1 tudnivaló a mézről, amit mindenkinek ismerni kell

Tudtad, hogy a méz több mint 200-féle anyagot tartalmaz, amely jó hatással van az egészségünkre? Ha ezután rendszeresen szeretnéd fogyasztani, akkor cikkünkből olyan kérdésekre is megkapod a választ, hogy milyen fajtát vegyél, hogyan kell tárolni és fogyasztani, és mennyi kalória van benne.

Árt-e a méz a fogaknak?

Mivel a méz gyümölcs- és szőlőcukrot tartalmaz, éppúgy rongálja a fogakat, mint a cukor.

Ráadásul a méz még ragad is, így a cukorral ellentétben tovább marad a fogak felszínén, és könnyebben okoz fogszuvasodást.

Ezért amikor mézet eszel, utána moss fogat, illetve használj szájvizet vagy rágógumit.

Milyen mézet vegyél?

A világos mézek édesebbek, míg a sötétebbekben kevesebb a cukor. Adalékként lehetőleg halványsárga mézet használj, de ha kenyérre szeretnéd kenni, vagy házi gyógyításhoz kell és kalóriában szegényebb fajtát keresel, akkor a barnássárga a neked való.

A mézek változatos külleműek és aromájúak, attól függően, hogy a méhek milyen virágokról és egyéb növényekről gyűjtik be a nektárt.

Van például akácméz, vegyes virágméz, hársméz, lépes méz, erdei méz, gesztenyeméz, napraforgó méz, repceméz. Az akácméz és a hársméz édes és lágy, a színük halványsárga, viszont az erdei méz és a gesztenyeméz barnás árnyalatú és kesernyés. A mézekben egy idő után kristályok keletkeznek, és megszilárdulnak.

A sötétebb színűek általában tovább megőrzik folyékonyságukat, mint a világosabbak. A kristályosodás ideje a cukortartalommal van összefüggésben: minél több gyümölcscukor van a mézben, annál folyékonyabb.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv