Tücsöklisztből sütni? A rovarliszt a jövő alapanyaga - Ezek az előnyei!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság mindent el lehet adni, amiről azt állítjuk, hogy fehérjében gazdag, vitaminokban bővelkedik, gluténmentes, fenntartható forrásból származik, ráadásul zsírtartalma igen alacsony. Csábítóan hangzik? Az élelmiszerkutatók szerint is – a többség mégis ódzkodik ezektől az alapanyagoktól, aminek egyszerű oka az, hogy rovarokból készültek.

Nem új keletű dolog a rovarevés Kép forrása: tastewiththeeyes.com

A mai modern nyugatnak titulált országok lakói erősen ódzkodnak attól, hogy rovarokat fogyasszanak, pedig számtalan helyen (egyáltalán nem csak kényszerből) fogyasztanak az emberek ízeltlábúakat. Egyszerűen a történelem során úgy alakultak a körülmények és a szokások, hogy nem rántott csirke, hanem sült tücsök került a tányérra.

A sok-sok jó tulajdonságot tekintve, amit a bevezetőben felsoroltunk, nincs is ebben semmi különleges. Sőt, ebből a szempontból vizsgálva az tűnik érthetetlennek, miért nem eszik mindenki rovarokat. Valójában szinte mindenki fogyasztja az ízeltlábúakat, csak nem mindenki tud róla (és most nem arra gondolunk, hogy belemászik a pók a szádba éjjel)…

A rovarok mindenütt ott vannak, óhatatlanul belekerülnek sok csemegébe, pl. a kakaó feldolgozása során a csokoládéba is.

Egy felmérés szerint átlagosan nyolc darab bogárláb jut egy tábla csokira… Sajnos szinte a legszigorúbb ellenőrzések mellett is megesik, hogy hiba csúszik a rendszerbe, avagy rovar kerül az élelmiszerbe. Ez főleg jellemző a feldolgozott húskészítményekre. És azt tudtad, hogy az egyik legnépszerűbb színezőanyag, a kármin tulajdonképpen a bíbortetű nőstényeinek porított változata? Majd gondolj erre, amikor megveszed a legújabb rúzsodat, arcpúderedet, vagy szép rózsaszín cukorkát szopogatsz! (Ha kételkedsz, keresd az E132 és E120 jeleket a csomagolásokon.) Persze ez csak néhány példa, és a cikk nem is az elrettentésről szól, hanem egy alternatív lehetőségről, amire sajnos jó eséllyel rá is fogunk szorulni.