Így érheted el, hogy kevesebb szemetet egyél - Minden falatod legyen egészséges!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Ha te is úgy érzed, hogy csökkentened kellene az egészségtelen ételek fogyasztását, akkor érdemes betartanod az alábbi praktikákat. Nem csak az számít ugyanis, hogy mennyi tápláló finomságot fogyasztasz, az is sokat nyom a latban, ezek mellé mennyi, az egészségedre káros étel kerül a tányérodra.

Egyszerűen hagyd ott a boltban Kép forrása: unsplash

A legjobb praktika, ami garantáltan működik is, ha egyszerűen nem veszel egészségtelen készételeket, illetve olyan alapanyagokat, amik károsak, hizlalóak. Otthon, amikor nem lát senki, nagyon könnyű elcsábulni, és sokkal többet enni, mint kellene, ráadásul messze nem egészséges alapanyagokból. Éppen ezért kell különösen arra figyelned, hogy ne tömd meg a szekrényedet és a mélyhűtődet olyasmivel, amiről tudod, hogy nem lenne szabad megenned.

Ez nem azt jelenti, hogy semmilyen nassolnivalót ne tarthatnál otthon, pl. száműznöd kellene a kakaót, vagy akár az édességet az otthonodból. De ezeknek a megfelelő alternatíváit lenne érdemes hazavinned: kakaóból a cukrozatlan, magas kakaóvaj tartalmút válaszd, édességből pedig inkább a magvakból és gyümölcsökből álló, préselt szeleteket.

Ha hiszed, ha nem, már arra vonatkozóan is készítettek felméréseket, hogy a hűtő mely részeire érdemes helyezni az egészséges fogásokat, tehát azokat, amikből többet szeretnél fogyasztani. Ez alapján érdemes az alsó dobozba tenni az egészségtelen alapanyagokat, felülre, szemmagasságba pedig azokat, amiknek gyakrabban kellene az asztalodra kerülnie.

Ezt az alapelvet követheted a nassolós részlegen, és az éléskamrádban is.

A legjobb persze, ha a korábbiaknak megfelelően inkább nem viszel haza egészségtelen alapanyagokat, de ha mégis megteszed, fontos, hogy ne halmozz fel belőlük komolyabb készletet. Valamiből az utolsót megenni sokkal „nehezebb”, mint kivenni egyet a több tíz, vagy akár száz finomság közül.

Utóbbi esetén sokan szemet hunynak a nassolás, étkezés fölött, mintha az meg sem történt volna, de ez természetesen nincs így. Emiatt jó, ha nincs otthon túl nagy tartalékod és választékod: nem csak helyet takarítasz meg általa, hanem egyúttal arra is figyelsz, hogy ne kerüljön túl gyakran egészségtelen étel a tányérodra.