Nem tolerálja a szervezeted a tojást? Ekképpen válthatod ki az egyes ételekben

Szabó Erzsébet
Írta: , Frissítve:
Nem tolerálja a szervezeted a tojást? Ekképpen válthatod ki az egyes ételekben

Kép forrása: unsplash.com

Egészségügyi okok miatt kezdtem kerülni a tojást, és az elején nagyon tanácstalan voltam, mivel is helyettesíthetném a különféle fogásokban. A piskótáról még csak-csak lemondtam, hiszen remek alternatívákat sütök már jó ideje helyette.

De mi a helyzet a panírozással? Vagy éppen a rántottával? Már sosem ehetek olyan ételeket, amik ezekre a fogásokra emlékeztetnek? Szerencsére szó sincs erről! Még csak másfél év telt el, de már semmi sem hiányzik a listámról, minden – számomra fontos – tojásos ételre találtam alternatívát.

Egy fehérjében gazdag alapanyag, a csicseriborsó

A csicseriborsót csak az életmódváltásom óta használom, de azóta szinte mindennapos vendég a konyhámban. Lehet csíráztatni, mennyei hummusz, falafel készül belőle, de pirított rágcsálnivalónak és egytálételekbe is isteni. Csak magasztalni lehet pozitív élettani hatásait és bizony őrölt változata nagy segítséget jelent a tojás helyettesítése során is.

A csicseriborsólisztet először akkor használtam, amikor zöldséget szerettem volna rántani: a tojást ugyanis ki lehet váltani, ha csicseriborsólisztet egy kevés vízzel elkeverünk úgy, hogy egy híg palacsintatészta állagú masszát kapjunk.

Ez tökéletesen helyretettesíti a tojást a panírozás során. Szárított, kurkumás „vegetával” szoktam ízesíteni, így még a színe is megtévesztésig hasonlít a tojásra és el kell árulnom, eddig egy vendégemnek sem tűnt fel, hogy nem igazi tojással készítettem az ételt. 

Csicseriborsólisztből nem csak helyettesítő alapanyag készülhet, hanem bizony rántotta is. (Ha a szója nem okoz problémát az étrendedben, akkor érdemes a tofuból készült, kurkumával megszórt tofurántottát is kipróbálnod, de aki érzékeny a tojásra, az általában a szójára is az.) A csicserirántottához kb. 100 gramm liszt és 200 g víz kell – ez a natúr rántotta alap, amit persze ízlésednek megfelelően készíthetsz el, mégpedig a szokásos módon. Ehhez a fogáshoz is erősen ajánlom a kurkumát a még sárgább, gusztusosabb látvány miatt, valamint a fekete sót, aminek egészen meglepő tojásos aromája, íze és illata van. 

Kép: Kostyaklinanko/depositphotos.com

Hogyan helyettesítsd a süteményekben?

Mivel manapság már gyakorlatilag végtelen a tojásmentes sütemények száma, nemes egyszerűséggel előnyben részesítem azokat, amikbe eleve nem kell tojás. Így nincs hiányérzetem, és nem aggódom azért, hogy a végeredmény kevésbé lesz esztétikus és ízletes.

Ha mégis olyan receptet találtam, aminek nem tudok ellenállni, akkor általában banánnal, vagy almával helyettesítem a tojást.

Kb. 50 gramm banán- vagy almapüré szükséges ahhoz, hogy egy darab tojást kiváltsunk. Ami biztos, hogy a gyümölcspürétől nem lesz olyan légies a sütemény, inkább kicsit töményebbé válik – cserébe kárpótolhat, hogy jóval kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz. Érdemes egyébként egy leheletnyi citruspektint tenni a gyümölcshöz, úgy sokat javíthatsz a kötőképességén. 

Kép: Rawlik/depositphotos.com

Inkább sós fogásokban szoktam bevetni a chia- vagy a lengmagtojást, de édességek esetében is pontosan ugyanúgy működik.

Ezek a magok nem csak az egészségünket támogatják, hanem áztatás során kocsonyás anyagot képeznek, így kifejezetten jól lehet utánozni velük a tojásfehérje állagát. 1 evőkanál maghoz 3 evőkanál víz dukál, amit félre kell tenni pár percre, vagy akár órára, majd ezután már adhatod is a választott süteményhez, tésztához. Egy ilyen adag egy darab tojást tud helyettesesíteni. Ha egyébként a térfogatnövelésre szeretnél jobban figyelni, akkor az élesztőn túl jó választás a szódabikarbóna és az almaecet is.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján