Tippek a sajtokhoz: fogyasztás, vásárlás, tárolás

Írta: ,

A sajtok aromavilága lenyűgözően gazdag. Frissen és éretten fogyaszthatod, ha sajtpultból választod. Cikkünkben mesélünk az előállításáról, az összetevőiről, a biológiai hatásairól, továbbá vásárlási és tárolási ötleteket adunk.

Régi táplálékunk

Nem tudjuk pontosan, hogy az emberiség mióta fogyaszt sajtot.

Valószínű, hogy a véletlen játszott szerepet a felfedezésében, amikor a megsavanyodott tejről valaki megfeledkezett. Már a legkorábbi időkben ismerték az emberek.

A sajtról szóló feljegyzések Mezopotámiából valók, és 5000 évesek. Már a trójaiak is tudták, hogy a sajtszerű massza megalvadt tejből, kilyukasztott cserépedényekben készül.

A sajtkészítés folyamata az idők folyamán egyre finomodott: a masszát préselni, sózni, szárítani kezdték.

A 19. században már olyannyira nagyra becsülték, hogy a menyasszonyok hozományának része volt. 

Vásárlás és tárolás

A hiper- és szupermarketek elsősorban iparilag előállított sajtokat árusítanak.

De a sajtos pultoknál és a szaküzletekben bőséges a sajtkínálat, és vannak nyers tejből készült sajtok is.

Fontos, hogy a vágott felület frissnek nézzen ki, és ne legyen repedezett, mert ha az, arra lehet következtetni, hogy a sajt már kiszáradóban van.A sajt érettségére az illata is utal.

Becsomagolt sajtnál érdemes a felületet finoman megnyomkodni. Az érett sajt ilyenkor megremeg.

A kiszáradás veszélye miatt otthon a sajtot mindig gondosan vissza kell csomagolni az eredeti csomagolóanyagba, akkor is, ha rövid ideig tároljuk.

Sajtharangba is teheted, de egy nap után vedd ki belőle.