Tényleg rákgyógyító szupergyümölcs a mangosztán?

Sándor Alexandra
Írta: ,

A mangosztán olyan messziről jött, hogy lényegében azt mondhatunk róla, amit csak akarunk. Újabban csodaszerként hirdetik a levét, és azt ígérik, hogy kortyolásától még a rákos daganat is visszafejlődik. Utánajártunk, milyen gyümölcsről van szó pontosan, és valójában hogyan hat a szervezetedre a fogyasztása!

Mi az a mangosztán?

Egy trópusi örökzöld terméséről van szó, mely Malajziából és Indonéziából származik.

Elsősorban Délkelet-Ázsiában terem, de egyes dél-amerikai országokban is megtalálható, például Kolumbiában. Fája akár 25 méter magasra is megnőhet.

A gyümölcs édes, lédús és enyhén rostos, szerkezetét tekintve pedig cikkelyes, tehát a citrusfélékre hasonlít. Érett állapotban vöröseslila árnyalatú héját nem szabad megenni.

Többféle, kevésbé ismert mangosztán is létezik, ám világszerte a lilát szokás egyszerűen ezen a néven emlegetni.

Noha Európában új táplálkozási őrületnek számít, Carl von Linné svéd kutató növénytani kézikönyvébe már 1753-ban bekerült a pontos leírása.

Nem vitaminbomba

A mangosztán belső, fehér része ehető, s íze miatt rendkívül népszerű is. Ahhoz képest viszont, hogy trópusi gyümölcsről van szó, vitamin- és ásványianyag-tartalma meglehetősen szerény.

Ami a tápértékét illeti, 100 grammja 73 kalóriát, 18 g szénhidrátot és 1,8 g rostot rejt. Ez a mennyiség a napi folsavszükséglet 8%-át, valamint a B1-, B2-vitamin és mangánszükséglet 5%-át fedezi.


A goji bogyótól a quinoáig: 6 szuperétel, ami árthat neked


Emellett B3-, B5-, B6- és C-vitamin is található benne, akárcsak magnézium, vas, kalcium, foszfor, kálium és cink is, nagyjából 1-3%-nyi mennyiségben.

Gondolj csak bele: más gyümölcsöknél nem ritka, hogy akár egyetlen nagyobb darabbal ennek a többszörösét viheted be a szervezetedbe.

A narancs vagy az alma tehát sokkal „szuperebb”!