Tényleg nem szabad gyümölcsöt enni, mikor diétázunk?

Írta: ,

Sokszor halljuk, hogy este már nem szabad gyümölcsöket enni, mert magas a cukortartalmuk, és betehetnek a diétának. Nos, ezzel kapcsolatban van egy rossz és egy jó hírünk: az állítás tényleg igaz, de valójában csak akkor számít, ha tényleg kockás hasat és színtiszta izmos testet szeretnél. Ha mindössze az a cél, hogy egészséges és fitt legyél, akkor vannak olyan gyümölcsök, amiket nyugodtan ehetsz – mutatjuk, melyik tiltólistás, és melyiket falhatod bármikor.

Ez a jó fajta cukor Kép forrása: sevenspoons.net

1/7 Ez a jó fajta cukor

Azt azért érdemes tisztázni, hogy ha cukortartalomról beszélünk, az alatt a fruktózt, azaz a gyümölcscukrot értjük, ami a "jófajta" cukor: lassan szívódik fel, ráadásul a máj dolgozza fel, így nem kapunk tőle hatalmas inzulinlöketet, és nem leszünk éhesek rá fél órára (mint ahogyan azt egy kakaós csiga vagy egy tábla csoki után tennénk).

Ennek ellenére mégiscsak cukorról van szó, úgyhogy óvatosan kell vele bánnunk, ha szeretnénk pár kilótól megszabadulni – nem mindegy, melyik gyümölcsöt mikor esszük.

Avokádó – Mehet! Kép forrása: camillestyles.com

2/7 Avokádó – Mehet!

Persze, ha gyümölcsre gondolunk, nem az avokádó jut az eszünkbe először. Mindenesetre ez is gyümölcs, és az alacsony cukortartalmúak közé tartozik, így – hacsak nem egy kilót nyomsz be belőle – nyugodtan eheted a nap bármely szakában.


A jó fajta zsír: miért szuperkaja az avokádó?


Este egyedül azért kell figyelned, mert a zsírtartalma is magas, és ugyan ez a cukorhoz hasonlóan egészséges zsírokból áll össze, a nyugodt alvásodnak rendesen betehet, hiszen elnehezítheti a gyomrodat.

Érdemes mondjuk görög joghurttal felhígítanod az avokádópürédet, így már rögtön barátságosabb mennyiséget fogsz megenni még akkor is, ha nagyon éhes vagy.

Füge – Tiltólista! Kép forrása: bcommebon.canalblog.com

3/7 Füge – Tiltólista!

Itthon nem túl népszerű gyümölcs, pedig néhány fügefát még az utcán is el lehet csípni – viszont valószínűleg senkinek nem okoz nagyobb meglepetést, hogy a mézédes füge tele van fruktózzal.

Alapvetően a gyümölcsökre is igaz, hogy azért sejteni lehet, melyik tartalmaz több cukrot: minél édesebb egy-egy gyümölcsfajta, annál inkább érdemes kerülni estefelé.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a fügéről teljesen le kell mondanod: délelőtt nyugodtan fogyaszthatod, estefelé pedig kis adagban shake-be rakva vagy egy finom zabkására pürésítve még simán fogyaszthatsz belőle egy keveset.

Áfonya – Mehet! Kép forrása: flickr.com

4/7 Áfonya – Mehet!

Igaz, itthon elég drága, mégis az áfonya az a gyümölcs, amiből mindenkinek naponta ennie kellene.

Tele van antioxidánsokkal, ami gátolja a szabadgyökök termelődését a testedben – ezek rengeteg betegség kialakulásáért felelősek.

Az áfonya C-vitamin tartalma felturbózza az immunrendszeredet, és mivel vörös bogyósgyümölcs, az anyagcserédnek is nagyon jót tesz.

Ezen kívül a cukortartalma is elhanyagolható, ami annyira nem meglepő, tekintve, hogy inkább savanyú gyümölcs – viszont gyakorlatilag bármivel fogyasztva tökéletes.

Mangó – Tiltólista! Kép forrása: designlovefest.com

5/7 Mangó – Tiltólista!

Nyár idején az ember lánya bele tudna fulladni a mangóba (már ha van türelme megpucolni és leszeletelni), viszont estefelé már kerülni kell a fogyasztását, ugyanis sajnos elég magas a cukortartalma.

Egy adagban 23 gramm fruktóz van, viszont ennyi fedezi a napi A-vitamin szükségleted több mint harmadát, így a korábbi órákban érdemes majszolgatni belőle, hiszen ezzel a szemed egészségéhez járulsz hozzá.

Mivel a mangó déligyümölcs, az anyagcserédet is felpörgeti, és egyébként is – annyira finom, hogy nem érdemes lemondani róla, durva cukortartalom ide vagy oda.

Eper – Mehet! Kép forrása: theberry.com

6/7 Eper – Mehet!

Jó hír az eperimádóknak: ez a csodagyümölcs mindössze 7 gramm cukrot tartalmaz adagonként, viszont ugyanennyiben van 85 milligram C-vitamin, ami már magában meghaladja a napi ajánlott mennyiséget (ez azonban nem jelent rosszat: a felesleges C-vitamint egyszerűen kipisiled a szervezetedből).

Ez persze csak akkor igaz, ha nem porcukorral eszed, ahogyan sokan tettük gyerekkorunkban – ha finom, érett példányokat fogsz ki, nincs is szükséged extra édesítőre hozzá.

Banán – Tiltólista! Kép forrása: blushingapples.tumblr.com

7/7 Banán – Tiltólista!

A banán egyébként is úgy él az emberek fejében, mint egy magas cukortartalmú gyümölcs – szerencsére. Egy közepes banánban 14 gramm cukor található, ami az erős közepesnél kicsit több – ennek ellenére annyi egészséges és jó anyag is van benne, hogy butaság teljesen kizárni az étrendből.

Egy banánnal ugyanis 3 gramm rostot is beviszel, segít az emésztésben és csökkenti a koleszterinszintedet. Egy közepes gyümölcsben 10 milligramm C-vitamin is található, ami az immunrendszered egészségéért nagyon fontos. Különlegesség, hogy B-6 vitamin is van benne, ami gyümölcsben viszonylag ritka, ez elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez és az egészséges vörösvérsejtekhez. A banán a tökéletes étel reggelire vagy edzés előttre, amikor gyorsan kell az energia, és nem baj, hogy sok cukrot is eszel.