Csak ha büdös, rossz? - 5 tény a tojásokról, amit kevesen tudnak

Nagy Niki
Írta: ,
Csak ha büdös, rossz? - 5 tény a tojásokról, amit kevesen tudnak

Kép forrása: unsplash.com

A tojás az egészséges étkezés egyik alappillére, nincs is talán olyan ember, aki ne szeretné valamilyen formájában (az persze már más kérdés, hogy úgy dönt-e, megeszi, vagy sem).

Rengeteg tévhit kering azonban velük kapcsolatban, amiket érdemes eloszlatni - az alábbi 5 tényről például biztosan nagyon kevesen hallottak még.

1. Teljesen mindegy, milyen színű a tojás

Mármint olyan szempontból mindegy, hogy ugyanazt tartalmazza, nincs különbség a tápanyagtartalomban: a barna és a fehér tojások is ugyanannyira egészségesek, és ugyanolyan mikro- és makrotápanyagokat tartalmaznak. A különbség mindössze a tojó fajtájában van, a héj színe attól függ, hogy milyen csirkefajta tojta. Kevesen tudják, hogy vannak olyan csirkék, amelyek kékes vagy olívazöld tojást tojnak.

2. A sárgája a tojó étrendjéről árulkodik

Ahogy a héj esetében, úgy a sárgájánál is biztos megfigyelted, hogy van, amelyik világosabb, teljesen citromsárga, de akad, amelyik sötét, narancsos árnyalatú. Ez mind attól függ, hogy milyen tápot kap a csirke, mivel etetik. A búzaalapú étrendtől világosabb, a kukoricaalapú étrendtől általában inkább sötétebb a sárgája.

3. A tápanyagtartalom attól függ, hogyan nevelik a csirkét

Ha a tojás héjának színe nem is, a csirke tartási módja sokat elárul arról, hogy mennyi tápanyag van a tojásban. Ha a tojót nem érik növényirtószerek, nem nyomják tele táppal, nem zsúfolt helyen tartják, és nem tolják bele az antibiotikumokat, akkor nagyobb eséllyel tojik tápanyagokban gazdagabb tojást, mint az az állat, aki nem “boldogan” éli az életét.

Nemcsak az állatvédelem miatt fontos a csirkék jó tartása: a tojások tápanyagtartalma is változhat miatta.

4. Egyszerű megállapítani, mennyire friss a tojás

Ha a tojás romlani kezd, a fehérje egyre kevesebbé válik benne, a belső levegő mennyisége pedig egyre növekszik. Ez az élelmiszer azonban akár hetekig képes elállni a hűtőben, ezért nem érdemes aggódnod, meddig lehet jó.

A legegyszerűbb, ha megnézed a dobozon a lejárati dátumot, de fel is törheted, és meg is szagolhatod - ne aggódj, azonnal észreveszed a szagából, ha rossz.

Jó tipp az öreg lebegő teszt is: ha a tojás a víz felszínén lebeg, vagy felfelé igyekszik, már biztosan nem jó, el kell süllyednie teljesen. 

5. A tojáshéj keménységétől sem függ a jó tojás

Az, hogy a tojáshéj mennyire kemény, a színéhez hasonlóan nem ad semmilyen információt arra nézve, hogy mennyi tápanyag van egy tojásban. Az, hogy milyen kemény a tojáshéj, csak attól függ, mennyi idős a tojó: ahogy öregszik, egyre nagyobb tojást tojik, de a héj kalciumtartalma nem változik, ezért egyre vékonyabb lesz a héj.

Képek forrása: unsplash,  Wavebreakmedia/Depositphotos.com

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?