Téli fáradtság ellen – megmutatjuk, mit egyél, ha kevés az energiád

Írta: ,

Télen sokkal hamarabb kimerülhetünk, mint az év más időszakaiban, aminek egyik oka lehet, hogy nem tudunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag idényzöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, így a szervezetünkből kiürülhetnek ezek a jótékony anyagok. Összegyűjtöttünk néhány vitamint és nyomelemet, amelynek a pótlásáról nem árt télen gondoskodni, hogy az immunrendszerünk megfelelően működhessen, és megmutatjuk, milyen ételekben találhatod meg ezeket, hogy ezek fogyasztásával felvértezhesd magad a téli fáradtság ellen.

L-triptofán Kép forrása: activevegetarian.com

1/5 L-triptofán

A triptofán egy esszenciális aminosav, amely azt jelenti, hogy a szervezetünk nem tudja magától előállítani, így az élelmiszerekkel kell bejuttatnunk. Az L változatát tudjuk jobban hasznosítani, amely olyan fehérjékben gazdag élelmiszereinkben található meg, mint az alga, a zab, a búzacsíra vagy például a parmezán sajt.

Fogyasztása a téli hónapokban azért javasolt különösen, mert segíti a stresszel szembeni ellenállást, így az immunrendszerünknek is védelmet nyújt.

Emellett a nyugodt éjszakai alváshoz is fontos, hogyan kerüljön a szervezetünkbe, hiszen ha ekkor rendesen ki tudod pihenni magad, nap közben már kevésbé leszel fáradt.

C-vitamin Kép forrása: tumblr.com, ana-rosa

2/5 C-vitamin

A betegségek és a fáradtság megelőzéséhez az egyik legfontosabb vitaminunk a C-vitamin, amely mivel vízben oldódik, nagyon hamar ki is ürül a szervezetünkből, ezért oda kell figyelnünk a pótlására.

A citrusfélék fogyasztásával némi C-vitamint be tudunk juttatni, de ha tényleg a megfelelő mennyiséget szeretnéd fogyasztani, akkor olyan zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztanod, mint a savanyú káposzta, a vörös áfonya vagy az acerola.

Azt ne felejtsd el, ha C-vitamin kapszulával turbóznád magad, hogy önmagában ez szinte semmit nem ér, ahhoz, hogy a szervezet fel tudja dolgozni, természetes C-vitamint is kell mellé bejuttatnod, például egy pohár narancslé vagy egy-két szem vörösáfonya kíséretében.

Kálium Kép forrása: authoritynutrition.com

3/5 Kálium

A kálium az egyike azoknak a nyomelemeinknek, amelyet minden nap a szervezetbe kell juttatnunk, kis mennyiségben, nagyjából 2-3 grammnyi adagban.

Ehhez nem kell külön tablettát beszednünk, hiszen rengeteg élelmiszer gazdag káliumban, és ezeknek a fogyasztása elegendő a megfelelő káliumszinthez, amely azért felel, hogy jó legyen a közérzetünk, hogy ne legyen izomgyengeségünk, és a szívritmuszavar megelőzésében is fontos szerepe van.

A kálium szintentartásához olyan ételek közül érdemes válogatnod, mint a banán, a bab, az avokádó, vagy a halfélék.

4/5 Vas

Ha szinte leküzdhetetlen a fáradtságunk, annak nagyon gyakran vashiány áll a hátterében, amely nyomelemet különösen fontos télen pótolnunk, hiszen nőként még a havi ciklus miatt is sokkal inkább leeshet a szintje.

A vas alapvetően a szervezetben az oxigén és a szén-dioxid szállításáért felelős, és ha nincs megfelelő szinten, akkor izomgyengeség, fáradtság, szédülés jelentkezhetnek tünetként.

A vasat az élelmiszerek közül elsősorban a májból és a tökmagból, tökmagolajból tudjuk a szervezetbe juttatni, és a különböző hüvelyeseknek is viszonylag magas a vastartalma.

Magnézium Kép forrása: naturallyella.com

5/5 Magnézium

A stressz csökkentéséhez, és a szervezet ellenállóképességének növeléséhez elengedhetetlen, hogy a magnéziumszintünk rendben legyen, így könnyebben leküzdhetjük a fáradtságot is.

A magnézium rengeteg enzimünk működésében játszik fontos szerepet, és a sejtek energiatermelő folyamataihoz is nélkülözhetetlen a jelenléte.

A magnéziumot főként zöld színű zöldségek tartalmazzák, mint például a spenót, de a legtöbb olajos magban, a diófélékben is nagy mennyiségben megtalálható, amelyek fogyasztásával még a koncentrációképességünk is javítható.