Tavaszi sztárzöldség, a pak choi + 5 isteni pak choi étel recept

Írta: ,

Mi is valójában a pak choi, eszik vagy isszák, hogyan kell elkészíteni és mivel a legfinomabb? Mivel végre tavasz van, ezernyi friss zöldséget és gyümölcsöt találhatsz a piacon, és néha a megszokott ízek mellett érdemes valami újat is kipróbálni. Lássuk, mi mindennel finom a pak choi!

1/6 Alapok, elkészítés

A pak choi, más néven a bordáskel Közép-Kelet-Ázsia kedvelt zöldsége, itthon az elmúlt években lett igazán népszerű alapanyag. Leginkább a keleti konyha finomságaihoz passzol, gyömbérrel, fokhagymával vagy szójaszósszal isteni.

Ahogy a legtöbb zöldség és gyümölcs, a pak choi is tele van szuper vitaminokkal és mindennel, amire a szervezetednek szüksége van. A-, C-, és K-vitaminban gazdag, gazdag béta-karotin, kálcium és antoxidás forrás.

Ha találsz belőle a piacon, akkor azt javasoljuk, legalább egyszer mindenképp próbáld ki, hiszen számos ételhez csodásan passzol, eheted nyersen, sütve és húsok mellé köretként is.

Lássuk a mi kedvenc receptjeinket ezzel a zöldséggel!

Gyömbéres pak choi Kép forrása: fakefoodfree.com

2/6 Gyömbéres pak choi

Hozzávalók: 4-5 fej pak choi, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál friss gyömbér, friss ázsiai citromfű, egy evőkanál cukor (vagy eritrit), egy teáskanál szezámolaj, 2 evőkanál szójaszósz, szezámmag a szóráshoz

Elkészítés: Miután megmostad a pak choit, tedd egy kicsit félre száradni, addig egy magasabb falú serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a gyömbért, a citromfüvet, a fokhagymát, majd a cukrot, a szezámolajat és a szójaszószt és főzd össze körülbelül 1-2 perc alatt.

Ha lejárt az idő és jól összeállt a szósz, akkor jöhet bele a pak choi.

Nem kell túl sokáig főzni, a legjobb, ha még ropogós a levél.

Néhány percig forgasd ebben a szójaszószos fürdőben a káposztaleveleket, majd, ha úgy érzed, hogy már nem túl kemény, akkor szórd meg szezámmaggal, vedd le a tűzről és fogyaszd köretként vagy salátaként.

Gőzölt hal pak choi-al Kép forrása: jamieoliver.com

3/6 Gőzölt hal pak choi-al

Hozzávalók: néhány vékony szeletre vágott halfilé (lehet csirkemellfilé is), 2 közepes méretű pak choi, 4 szál újhagyma, chili, friss gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál szezámolaj, lime

Elkészítés: Készíts közepes méretű téglalapokat alufóliából és óvatosan helyezd rá a halfiléket. Erre jöhet a levelekre szedett pak choi, a felszeletelt hagyma, a chili és a gyömbér.

Ha ez megvan, akkor állítsd fel az alufólia sarkait, mintha egy tányért próbálnál formázni, hogy a szósz, amit ráöntesz majd, ne folyjon ki sehol. A szószhoz keverd össze a szójaszószt és a lime levét, majd mindegyik halomra önts belőle egy kicsit.

Ezután jöhet az összecsomagolás, itt alaposnak kell lenned, nem szabad, hogy bárhogy is ki tudjon szökni a gőz sütés közben. Ha megvagy mindegyikkel, akkor tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 180 fokon süsd meg őket körülbelül 10 -15 perc alatt.

Amikor kiveszed, vigyázz a kinyitásnál, mert a gőz gyorsan megégetheti a kezed. Ha elkészült az ételt, akkor locsold meg pár csepp szezámolajjal, majd készíts hozzá rizst köretként vagy fogyaszd magában.

 

Thai leves pak choi-al Kép forrása: blog.seasonwithspice.com

4/6 Thai leves pak choi-al

Hozzávalók: 1 evőkanál kókuszolaj, 1 evőkanál friss reszelt gyömbér, 250 g vékony szeletekre vágott gomba, 1 evőkanál kurkuma, 1,5 dl alaplé, 100 g kockára vágott tofu, 2 dl kókusztej, 4-5 fej pak choi, tengeri só

Elkészítés: Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszolajat, add hozzá a lereszelt friss gyömbér felét és addig kevergesd, amíg elkezd illatozni.

Ha ez megvan, akkor mehet rá a vékony szeletekre vágott gomba.

Ezt érdemes néhány percig párolni, majd, amikor elkezd levet ereszteni, akkor öntsd rá a kókusztejet, az alaplevet, majd a fűszereket.

Ha jó az íze és az állaga, akkor tálalás tedd bele a levelekre tépkedett pak choit és a tofut, és készen is vagy!

Ragacsos csirke pak choi körettel Kép forrása: dailymail.co.uk

5/6 Ragacsos csirke pak choi körettel

Hozzávalók: 3 evőkanál szójaszósz, lime, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 szelet csirkemellfilé, 2 evőkanál mogyoróolaj, chili, 3 szál sallottahagyma, 3 fej pak choi, 2 fej kaliforniai paprika, friss koriander, friss gyömbér

Elkészítés: Keverd össze egy nagyobb tálban a szójaszószt, a lime levét, a fokhagymát és a friss gyömbért, majd tedd bele a csirkemelleket és hagyd egy fél órát állni a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek.

Ha letelt az idő, akkor hevíts olajat egy serpenyőben, majd dobd bele a csirkemelleket, erre jöhet a chili, a hagyma, a paprika és a pak choi. Néhány percig hagyd, hogy rotyogjon magában az étel, néha pedig kevergesd meg.

Amikor úgy látod, hogy minden kellőképpen megpuhult, akkor add hozzá a friss koriandert, majd tálald üvegtésztával vagy rizzsel.

Almás pak choi saláta Kép forrása: thecozyapron.com

6/6 Almás pak choi saláta

Hozzávalók: 4-5 fej friss pak choi, 1 nagy alma, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 120 ml kókusztej, 120 g kesudió, balzsamecet, mazsola vagy aszalt áfonya, 1 evőkanál dijoni mustár

Elkészítés: Ez a saláta igazán egyszerű, hiszen mindent fel kell vágnod, a szószhoz össze kell keverned a hozzávalókat, majd egy nagy tálban összeállítani a salátát.

A szószt érdemes egy késes robotgépben összeállítani, hiszen így lágyabb, simább állagot kapsz.

Ha van otthon ilyen, akkor öntsd bele a szójaszószt, a kesudiót, a mazsolát és a mustárt, majd jöhet az aprítás.

Érdemes a salátát fogyasztás előtt leönteni a szósszal, hogy minden friss és ropogós maradjon.