Társadalmi betegséggé vált az ételintolerancia - Divat vagy valós megoldás a „mindenmentes”?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A minap hazánk egyik fitneszguruja sokakat megosztó posztot tett közzé. Azt írta, szerinte egyszerű divat a mindenmentes élet sőt, egyenesen káros lehet, ha az ember ezen alapelvek szerint étkezik. Vajon igaza van? És egyáltalán miért indult el ez az új mánia?

Változnak az étkezési szokásaink - jó irányba! Kép forrása: heatherchristo.com

Ami biztos, hogy változás van az étkezési szokásokat illetően, és ez a változás jelenleg egyértelműen pozitívnak titulálható. Az emberek próbálnak egyre tudatosabban, gondosabban étkezni.

A probléma az, hogy iszonyúan nehéz eligazodni a különféle kutatások eredményei, a fitneszedzők eltérő tippjei, és saját lisztjeiket, termékeiket kínáló eladók között. Mindenki azt állítja, neki van igaza, az ő étele a legjobb, az ő felmérése a legbiztosabb.

Az átlagember pedig próbálja megtalálni az arany középutat, legalábbis általában.

Rosszabb esetben fejvesztve követ egy életmódot, pláne akkor, ha a várva várt fogyás beindult – ugyanis a legtöbben még mindig e fontos szempont miatt döntenek a változtatás mellett.

 

Ami megóv az allergénektől, a mindenmentes Kép forrása: bakersroyale.com

Ami napjainkban az újdonság erejével hat, hogy az emberek immáron nem csak fogyni akarnak, legalábbis nem mindenki. Egyre jobban háttérbe szorulnak a csodadiéták, a gyors súlyvesztést elősegítő tabletták, porok – ha megfigyeled, minduntalan többet reklámozzák őket, ami részben azért van, mert csökken irántuk az érdeklődés.

Népszerűvé váltak a szénhidrátcsökkentett termékek, amikkel kézenfekvőnek tűnik a fogyás. Mégis, a legtöbb kutatás (hosszútávon) nem kizárólag ezek fogyasztását minősíti a legegészségesebbnek és legkönnyebben fenntarthatónak.

De mi a helyzet azokkal a feltörekvő termékgyártókkal, akik mindenmentes ételeket kínálnak? Vajon nekik van igazuk? Vagy tényleg butaság megóvni magunkat a laktóztól, a gluténtól, a szójától, a tartósítószerektől, vagy éppen az élesztőtől?