A sokoldalú szupernövény: emiatt fogyassz tőzegáfonyát!

Kovács Andrea
Írta: ,
A sokoldalú szupernövény: emiatt fogyassz tőzegáfonyát!

A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket – ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony gyógynövényeknek, mint például a tőzegáfonya. A tőzegáfonyát nem csupán karácsonyi menü, vagy a dekoráció elkészítésekor használhatod fel, ez a különleges bogyós gyümölcs ugyanis számtalan nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, melynek köszönhetően pozitív hatást gyakorolhat az egészségedre! Íme néhány indok, amiért érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod a téli vitaminszegény időszakban!

Óvja a szívedet

Egyes kutatások szerint a tőzegáfonya hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A Marylandi Egyetem professzorai egy tanulmány során megállapították, hogy a tőzegáfonyában megtalálható jótékony összetevők növelhetik a szervezet HDL, vagyis jó koleszterin-szintjét. Egy másik, az USDA és az Ocean Spray által végzett kutatásból pedig az derült ki, hogy azoknál az embereknél, akik napi egy pohár tőzegáfonyalét ittak, nagyobb mértékű gyulladás, és triglicerid-szint (mindkét tényező komoly rizikófaktort jelenthet a szívünk egészségére nézve) csökkenést tapasztaltak, mint a placebót fogyasztó csoportnál. Ha mindez nem lenne elég, az Advances in Nutrition című tudományos folyóirat egyik korábban megjelent cikkében arra jutottak, hogy a tőzegáfonyában is megtalálható flavonoidok akár 32 százalékkal is csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Jó hatással van a szépségedre Kép forrása: tumblr, beautyeternal

A tőzegáfonya jellegzetes vörös színét adó antioxidáns hatású proanthocyanidin elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal megőrizheti a bőr rugalmasságát és egészséges ragyogását.

A gyümölcs mindemellett a bőrt károsító szabadgyökök ellen is hatékony fegyvert jelenthet.

Ez utóbbiak köztudottan fontos szerepet játszhatnak a ráncok idő előtti megjelenésében.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!