5+1 szuperétel a nagyi kamrájából – Ne feledkezzünk meg róluk

Sándor Alexandra
Írta: ,
5+1 szuperétel a nagyi kamrájából – Ne feledkezzünk meg róluk

Noha a „szuperétel” kifejezés nagyon is huszonegyedik századinak tűnik, valójában egy csomó olyan régi élelmiszer létezik, ami egészen fantasztikus hatásokkal bír. Ráadásul nincs furcsán csengő nevük, és nem kell értük egy vagyont fizetni! Íme, ezek az előző generációk tippjei…

Káposzta

Szóltunk az elején, hogy tényleg nem csak az lehet szuperétel, aminek érdekesen hangzik a neve, sokba kerül és furcsán néz ki!

A jó öreg káposzta valóságos tiamin-, kalcium és vasbomba, ráadásul nem szabad megfeledkezni a C-, K- és B6-vitamin tartalmáról sem.

A legjobb, hogy tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, úgymint szulforafánokkal, antocianinokkal és glükozinolátokkal, amelyeknek egyébként rákmegelőző hatást is tulajdonítanak.

A káposzta a gyomorfekély gyógyításában is segít, plusz savanyított formában az élőflórás joghurtnál is több tejsavbaktériumot rejt.

Fahéj

A rozsdaszínű ágacskából nyert fűszerrel megfázást, hasmenést, várandósság alatti reggeli rosszullétet, húgyúti fertőzést, gombásodást és haspuffadást is kezeltek régen – s kezelnek most is, akik még mindig a természetes gyógymódokban hisznek.

A felsoroltak azonban talán nem is szállhatnak ringbe a fahéj legnagyobb előnyével: azzal, hogy képes hozzájárulni a vércukorszint kiegyensúlyozásához, amivel felveszi a harcot a metabolikus szindróma meg a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A Kolumbia Egyetem munkatársai 2013-ban kimutatták, hogy PCOS-ben szenvedő nők szénhidrát-anyagcseréje jelentősen javult a fahéjnak köszönhetően.